Фото ілюстративне. Джерело: chas.news

У Раді розглядають проект про множинне громадянство в Україні: на якій стадії документ

У вівторок, 6 лютого, Комітет із питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України підтримав законопроект про множинне громадянство. Його ініціював президент Володимир Зеленський.

Про це свідчать інформаційні ресурси Верховної Ради України.

Законопроект № 10425, який подав президент України 22 січня 2024 року, має назву "Проект Закону про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України".

У комітеті зауважили, що Зеленський визначив цей проект "як невідкладний".

"Законопроект актуалізує положення законодавства у сфері міграції та громадянства, зокрема, щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, а також удосконалює правове регулювання питань з приводу статусу іноземців та осіб без громадянства, які у складі Збройних сил України, інших утворених відповідно до законодавства формувань, беруть участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України", — йдеться у повідомленні.

Вносячи законопроект, Зеленський пояснював, що це дасть змогу мати українське громадянство всім етнічним українцям і їхнім нащадкам із різних країн світу, крім громадян Росії.

"Всі, хто в періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки. Всі, хто допомагає нам, попри сотні та тисячі кілометрів від рідної землі. Іноземні добровольці, які стали на захист України, всі, хто воює за свободу України, як за рідну Батьківщину. Й Україна стане для них такою", — додав президент.

Нагадаємо, голова Державної міграційної служби Наталя Науменко зазначала, що законопроект про множинне громадянство також передбачає, що український паспорт можуть отримати й деякі росіяни. За її словами, це ті, хто воював на боці Збройних сил України та члени їхніх родин, а також люди, які виїхали з Росії з політичних мотивів до початку повномасштабного вторгнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.02.2024 15:48