Іранський ракетний комплекс Fath 360. Джерело: asiatimes

Іран категорично заперечив постачання балістичних ракет Росії, викликавши послів європейських країн

Міністерство закордонних справ Ірану викликало голів дипломатичних місій Великої Британії, Франції, Німеччини та Нідерландів у Тегерані на знак протесту проти "неконструктивних висловлювань" чотирьох європейських країн на адресу країни.

Про це повідомила Державна агенція Ісламської Республіки Іран. Таким чином відомство відреагувало на звинувачення європейських урядів у наданні іранських балістичних ракет Росії для використання у війні в Україні та подальших санкціях проти Ірану.

Генеральний директор департаменту в справах Західної Європи міністерства Маджид Нілі висловив протест Ірану та рішуче засудив "деструктивні заяви та дії" чотирьох західних держав.

"Наполягання на цих позиціях є продовженням ворожої політики Заходу проти іранського народу, яка, безумовно, отримає відповідну відповідь з боку Ісламської Республіки Іран", — заявив він.

Офіційний представник міністерства закордонних справ повторив позицію Ірану щодо війни в Україні, який, за словами іранських офіційних осіб, прагне мирного розв’язання конфлікту. Він заявив, що будь-які твердження про надання іранських балістичних ракет Росії є "абсолютно необґрунтованими та неправдивими".

Представник відомства також зауважив, що США та деякі їхні європейські союзники кажуть про мир і безпеку, тоді як вони є джерелом напруги у світі, продаючи летальну зброю, в тому числі "сіоністському режиму".

Британські, французькі, німецькі та нідерландські дипломати пообіцяли передати протест Ірану до своїх столиць.

Як відомо, у вівторок Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 20 іранських фізичних, юридичних осіб і суден за причетність до ймовірної передачі балістичних ракет малої дальності Росії. Велика Британія, Франція та Німеччина також оголосили, що "вживатимуть негайних заходів для скасування двосторонніх повітряних сполучень з Іраном", а також "працюватимуть над введенням санкцій проти Iran Air".

Нагадаємо, 10 вересня речник Міністерство закордонних справ Георгій Тихий заявив, що Україна розглядає всі варіанти реагування на надання Іраном балістичних ракет країні-агресорці Росії, включаючи й розірвання дипломатичних відносин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.09.2024 23:33