Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Кабмін провів засідання на Львівщині: Шмигаль заявив про "чіткі кроки" щодо переговорів з Польщею

У п'ятницю, 23 лютого, Кабінет міністрів України провів виїзне засідання у Львівській області. Однією з основних тем була ситуація на українсько-польському кордоні.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Серед ключових питань — це ситуація з блокадою на кордоні. Готуємо чіткі кроки та конкретні пропозиції", — зауважив він.

За словами прем'єра, Україна має намір планує провести з польською стороною прагматичний діалог. Також наша держава готова до розумних компромісів. Водночас Шмигаль додав, що країна продовжує розширювати логістику в інших точках. 

"Морські порти. Дунайські порти. Пункти пропуску з нашими іншими сусідами. Залізниця. У січні 2024 року 88% української пшениці ми експортували до ЄС через Чорне море. Це результат роботи нашого морського логістичного коридору", — заявив він.

До того ж уряд ухвалив рішення про відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною — "Велика Паладь — Надьгодош". Він працюватиме для пасажирських автомобілів. На думку Кабміну, це що допоможе зменшити черги та прискорить перетин кордону для українських громадян.

Крім того, Україна домовилася з Угорщиною щодо розширення робота ще одного пункту пропуску на кордоні — "Лужанка — Берегшурань". Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонни.

Нагадаємо, у Варшаві 28 березня відбудеться зустріч представників урядів Польщі та України. Сторони обговорять питання, пов'язаних з блокуванням кордону, яке вже триває майже два тижні.

Раніше генеральний консул Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич попросила вибачення перед народом України за дії поляків на кордоні. Вона висловила переконання, що справжні її земляки "ніколи не вдарить ножем у спину сусідньому народу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.02.2024 13:40