Фото: Офіс президента

Блокування польського кордону: Туск назвав дату зустрічі з українським урядом

У Варшаві 28 березня відбудеться зустріч представників урядів Польщі та України. Сторони обговорять питання, пов'язаних з блокуванням кордону, яке вже триває майже два тижні.

Про це повідомив Дональд Туск, пише Polskieradio24.

За словами польського прем'єра, Польща повністю забезпечує транспортування зброї та гуманітарної допомоги до України. Туск додав, що зустрічі лідерів Польщі та України найближчим часом, як про це просив президент Володимир Зеленський, не буде.

Під час прес-конференції глава уряду наголосив, що Польща зобов'язана захищати інтереси своїх фермерів та сільгоспвиробників. При цьому він нагадав, що його країна була на боці України з перших днів війни та навіть раніше підтримувала Україну всіма доступними засобами.

Він закликав розділити обидва питання у внутрішніх та міжнародних дебатах, а саме: незаперечну підтримку України та захист польських фермерів та польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною.

"Ми шукатимемо захисні рішення для польських фермерів, як із використанням внутрішніх методів, шляхом використання національних фондів, так і шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інститутами, щоб негативні наслідки лібералізації торгівлі з Україною були менш серйозними та усували їх за необхідності. Польські фермери можуть сподіватися на мене тут", — запевнив прем'єр-міністр.

Туск підкреслив, що уряд хоче встановити з фермерами лінію компромісу та угоди, яка б їх влаштовувала та дозволила б покласти край протестам. Глава польського уряду наголосив, що "ми не можемо дозволити тим, хто відкрито та активно служить путінській пропаганді, скористатися протестом фермерів на кордоні з Україною, будь-яка подібна підтримка наративу Путіна є державною зрадою, ми цього не зазнаємо".

"Ми не перестаємо захищати інтереси польських фермерів, постійно спілкуємось як з українською стороною, так і з Єврокомісією", — запевнив Дональд Туск. 

На прес-конференції Прем'єр-міністр заявив, що одне із завдань уряду, яке він ефективно виконує, — це повне завантаження кордонів для військових транспортів та гуманітарної допомоги, які прямують до України. Це потрібно для того, щоб 100 відсотків гарантувати, що військова допомога, техніка, боєприпаси, гуманітарна та медична допомога дійдуть до української сторони без будь-яких затримок,

"Включимо прикордонні переходи з Україною та зазначені ділянки доріг та залізничних колій до переліку об'єктів критичної інфраструктури. Це питання найближчих кількох годин", — заявив Туск.

Прем'єр-міністр Польщі також наголосив, що це означатиме "інший тип організаційного режиму" на цих переходах та під'їзних дорогах. 

"Ми також будемо витягувати з цього практичні наслідки, щоб цей рух відбувався без будь-яких затримок та перебоїв", — додав Дональд Туск.

Нагадаємо, 21 лютого, президент України Володимир Зеленський звернувся до уряду Дональда Туска та президента Польщі Анджея Дуди. Це відбулося на тлі польських протестів на українському кордоні.

Раніше генеральний консул Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич попросила вибачення перед народом України за дії поляків на кордоні. Вона висловила переконання, що справжні її земляки "ніколи не вдарить ножем у спину сусідньому народу".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.02.2024 14:42