Фото: Сергій Коваленко. Джерело – thepage.ua

Керівник Yasno: Україна втратила рекордну кількість електрогенерації

Через окупацію та руйнування під час війни Україна втратила понад 40 ГВт електрогенерації. Це становить серйозну загрозу для енергетичної безпеки держави. 

Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко, пише The Page.

За словами керівника компанії, особливо масштабні втрати електрогенерації відбулися через атаки на теплову та гідроелектрогенерацію у 2024 році.

"Якщо казати про цю останню фазу, то на час, коли ми записуємо інтерв’ю, ми втратили, відповідно до публічної цифри, з якою я погоджуюсь, 9 ГВт. Ця цифра 9 ГВт лунає, тому що її можна порівняти десь із 50% нашого поточного зимового піка споживання. А загалом ми втратили більше ніж 40 ГВт, і це жахливі цифри", — зазначив Сергій Коваленко.

Гендиректор Yasno також наголосив, що імпорт електроенергії не розв'яже проблеми її дефіциту.

"Коли я кажу про генерацію, я вже в голові плюсую внутрішню генерацію і можливості імпорту. Бо коли у нас дефіцит є кожну годину, на 100% працює генерація, яка може працювати, і майже на максимумі відбувається імпорт. Тобто дефіцит залишається після використання всіх цих джерел. Інших можливостей генерації, на які ми можемо розраховувати, вже нема", — підкреслив керівник Yasno.

Коваленко запевнив, що наразі єдиний шлях у ситуації, що склалась в країні — це зниження споживання. 

"Концептуально це два напрями — коли ми самі вимикаємо світло, зупиняємо заводи, або коли діють обмеження від "Укренерго". Тобто якщо у нас немає стільки електроенергії, вступають в роботу графіки або самообмеження", — резюмував Сергій Коваленко.

Нагадаємо, 11 червня президент України Володимир Зеленський на церемонії відкриття Ukraine Recovery Conference 2024, яка відбулася у столиці Німеччини Берліні заявив, що у найближчій перспективі в Україні потрібно реалізувати швидке та недорого вартісне відновлення усіх об'єктів енергетичної інфраструктури, які можливо відновити. Важливо виконати ці роботи до початку зими.

Також 20 червня президент Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, яку присвятили підготовці енергосистеми України до зими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.06.2024 23:34