Кирило Логвінов. Джерело: Spiegel

Керівника представництва Росії при ЄС підозрюють у шпигунстві, — німецькі ЗМІ

Німецькі журналісти припустили, що керівник представництва Росії при Європейському Союзі Кирило Логвінов, можливо, є російським шпигуном під дипломатичним прикриттям. Зараз він базується у Брюсселі.

Таке припущення висловили медійники видання Spiegel за підсумками дослідження разом із партнерськими організаціями.

Випадок Логвінова є складовою ширшого дослідження журналістів Espiomats, яке присвячене можливим російським шпигунам у Євросоюзі, які діють під дипломатичним прикриттям.

48-річний Кирило Логвінов акредитований як дипломат Постійного представництва Росії у Брюсселі з 2018 року. Відколи останній посол Росії при ЄС залишив посаду близько року тому, Логвінов став де-факто головою представництва. 2010-2014 років він працював у російському посольстві у Берліні.

За даними журналістів, бельгійські безпекові структури підозрюють, що Логвінов працює на Службу зовнішньої розвідки Росії. У Бельгії не виключають, що деякі інші російські працівники представництва теж можуть таємно працювати проти інтересів Євросоюзу.

Підозри проти Логвінова з’явилися ще минулого року. Після цього розпочали розслідування можливих зв’язків між Логвіновим і працівниками Єврокомісії, де заперечили, що такі контакти існували.

Запитання, як бути з цим російським дипломатом, уже давно турбує європейські дипломатичні кола та спецслужби. Є непідтверджена інформація, що бельгійська контррозвідка нібито закликала вислати його, але Європейська служба зовнішніх справ виступила проти, — можливо, побоюючись наслідків для своїх дипломатів у Росії. Віце-президент Європарламенту Мартін Гойсік на запит співавторів дослідження висловив подив, що Логвінова досі не вислали.

"Якщо бельгійські безпекові структури справді рекомендували вислати його, мені дуже цікаво, чому цього не зробили", — заявив він.

У Європейській службі зовнішніх справ сказали, що не надають коментарі про конкретних осіб, акредитованих як дипломати, але загалом загрозу шпигунської діяльності постійно відстежують у тісній координації з відповідними структурами. Сам Логвінов і Представництво Росії при ЄС проігнорували запит від консорціуму журналістів.

Нагадаємо, на початку жовтня швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung з посиланням на дані Федеральної розвідувальної служби країни повідомила, що у Швейцарії перебуває п'ята частина усіх російських шпигунів у Європі. Така ситуація склалася через тривалу традицію нейтралітету країни. Зазначається, що на території країни зараз є приблизно 80 агентів, яких завербували російські спецслужби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.10.2023 12:29