Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Кількість ФОПів в Україні побила "довоєнні" рекорди та перевищила 2 мільйони

Попри повномасштабну війну малий та середній бізнес в Україні продовжує зростати та навіть б'є "довоєнні" рекорди. Наразі в країні відкривається більше нових ФОПів, аніж закривається.

Про це повідомляє Опендатабот.

Так, станом на початок осені в Україні офіційно працюють 2 052 326 ФОПів.

Зокрема, у червні було зареєстровано 31 477 ФОПів — рекордна кількість за останні три роки. В середньому, зараз на місяць реєструється близько 25 тисяч нових підприємців.

Натомість за період з квітня 2022 року по вересень 2023 року свою роботу припинили 290 910 ФОПів. В середньому наразі закривається близько 17 тисяч підприємців на місяць.

Зазначається, що повномасштабна війна очікувано вплинула на кількість бізнесів у регіонах. З квітня 2022 року по вересень 2023 найбільша різниця між відкриттям та закриттям нових ФОПів зафіксована у прифронтових регіонах і тих, де велися або ведуться бойові дії.

Закриття ФОПів:

  • у Донецькій області — 8,2 тисяч підприємців;
  • у Харківській області — 7,1 тисяч підприємців;
  • у Херсонській області — 4,5 тисяч підприємців;
  • у Луганській області — 3,7 тисяч підприємців;
  • у Запорізькій області — більш ніж дві тисячі підприємців.

Проте у деяких регіонах за відповідний період більше відкривається нових ФОПів, аніж закривається. Так, найбільший приріст зафіксовано у Києві — +12,9 тисяч, та на Львівщині — +12,3 тисяч підприємців. Трійцю регіонів, де прибуло підприємців, замикає Дніпропетровщина — там збільшення досягнуло до 8,6 тисяч ФОПів.

Нагадаємо, раніше очільник фінансового комітету Ради Данило Гетманцев повідомив, що від 1 жовтня 2023 року для підприємців повертаються штрафи за відсутність касового апарату. 

До того ж від 1 серпня повернулися перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.09.2023 16:46