Володимир Путін і Кім Чен Ин. Джерело: The Hill

Кім Чен Ин передав Путіну тисячу контейнерів військової техніки та боєприпасів: став відомий маршрут

Північна Корея надала Росії одну тисячу контейнерів із військовою технікою та боєприпасами на тлі війни в Україні. Співпраця корейського та російського диктаторів розростається.

Про це повідомив The Hill із посиланням на заяву координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США в Білому домі Джона Кірбі.

"Частково через наші санкції й експортний контроль Росія була змушена відчайдушно шукати у всьому світі військову техніку", — заявив він під час зустрічі з журналістами.

Кірбі додав, що тепер у США є інформація, що Північна Корея постачала в Росію зброю для використання в Україні.

"Наша інформація свідчить про те, що за останні тижні Північна Корея надала Росії понад тисячу контейнерів військової техніки та боєприпасів", — додав він.

У п'ятницю Білий дім опублікував знімки, що показують переміщення цих контейнерів із КНДР до Росії.

Маршрут перевезення зброї

Маршрут перевезення зброї. Джерело: The Hill

"Ми засуджуємо КНДР за надання Росії цієї військової техніки", — заявив Кірбі, додавши, що Білий дім стежитиме за ситуацією та продовжуватиме викривати такі угоди зі зброєю. Він зауважив, що американські чиновники зараз ретельно стежать за тим, чи буде Москва надавати Пхеньяну матеріали.

"Це військове партнерство між КНДР і Росією, що розширюється, включно з будь-яким наданням технологій із Росії в КНДР, підриває регіональну стабільність і глобальний режим нерозповсюдження", — наголосив Кірбі.

Як відомо, 13 вересня диктатори Кім Чен Ин і Володимир Путін зустрілися в Росії для обговорення військової співпраці. До цього західні медіа повідомляли про наміри КНДР передати Росії артилерійські припаси та зброю в обмін на технології.

Що відомо про співпрацю КНДР та Росії

Під час зустрічі диктатори обговорили постачання північнокорейської зброї до Росії. На думку аналітиків із Bloomberg, вона може дозволити Росії продовжити атаки на Україну, але, ймовірно, не здатна змінити хід війни.

Як відомо, у липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами.

Військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин". У разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Також може йтися про постачання Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Нагадаємо, на початку жовтня CBS News із посиланням на американського чиновника повідомляв, що Північна Корея розпочала надавати Російській Федерації артилерію для її війни проти України. Проте невідомо, чи отримує КНДР натомість за це іншу зброю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 21:05