Кирило Буданов. Джерело: Офіс президента

Коли спливе правда щодо катастрофи Іл-76: відповідь Буданова

Наразі однозначної відповіді про те, хто збив російський літак Іл-76 і те, чи були там українські полонені, немає. Також існує небагато шансів, щоб дізнатись правду про цей інцидент до кінця війни.

Таку заяву зробив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пише Liberation.

За словами очільника української розвідки, президент Зеленський повідомив, що офіційний Київ не має можливості встановити, що саме сталося та закликає до міжнародного розслідування, проте позиція Російської Федерації є "досить дивною".

Буданов також наголосив, що якби заявлене Росією було правдою, Москва могла б показати поле, завалене тілами. Така картина справила б потужне враження, і було б легко чинити тиск на Україну. Але Росія нічого не показала.

"Є багато дивних речей і нелогічних дій з боку росіян. Але вони не дурні. Якби на місцях все відбувалося так, як вони кажуть, вони б одразу скористалися ситуацією, що склалася. Але вони не змогли цього зробити. Боюся, що ми не дізнаємося правди до кінця війни", — сказав Буданов.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що список військовополонених, які нібито перебували на борту військового літака Іл-76, який розбився у Бєлгородській області 24 січня, містить "неточності".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося". 

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити, чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, 30 січня представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що Росія не виявляла готовності передати Україні тіла полонених, які нібито були на борту російського Іл-76, що розбився у Бєлгородській області 24 січня.

Раніше повідомлялось, що Україна вже неодноразово подавала запити на повернення тіл військовослужбовців, яких нібито переправляли в літаку Іл-76 для обміну полоненими. Однак Росія жодним чином не реагує на них.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.02.2024 17:15