Валдіс Домбровскіс. Фото: соцмережа Х

Коли Україна може отримати перші кошти від заморожених активів РФ: відповідь Єврокомісії

Україна уже найближчим часом може отримати перший транш з доходів від заморожених активів Російської Федерації. Імовірно, кошти надійдуть до кінця літа.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час прес-конференції 21 червня.

Посадовець нагадав, що у травні 2024 року було погоджено використання доходів від заморожених російських активів на користь України.

"За нашими оцінками, цього року завдяки нашим заходам буде доступно до трьох мільярдів євро (3,21 мільярда доларів), і ми очікуємо здійснити перший платіж у розмірі 1,5 мільярда євро до літніх канікул", — зазначив він.

Домбровскіс підкреслив, що в першу чергу ці кошти мають бути спрямовані на військову підтримку України.

"Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю", — наголосив віце-президент Єврокомісії.

Своєю чергою голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference в Берліні 11 червня заявила, що Україна в липні отримає перші кошти від заморожених активів РФ. Йдеться про суму 1,5 мільярда євро.

Нагадаємо, нещодавно міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен зазначила, що у питанні стосовно використання доходів від заморожених активів Росії на користь України не виникне ніяких юридичних проблем. Більшість російських заморожених активів зберігаються в банках Бельгії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 21.06.2024 19:10