Фото: Офіс президента

Коли Україна отримає перший транш за програмою на 50 млрд євро: відповідь Урсули фон дер Ляєн

Європейський Союз має намір розпочати у березні виплати у програми Ukraine Facility щодо виділення Україні 50 мільярдів євро.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі X.

Вона наголосила, що ЄС продовжуватиме забезпечувати вкрай необхідне фінансування "для нашого відважного партнера та кандидата на членство".

"Вчорашня політична угода про виділення Україні 50 мільярдів євро — це великий крок вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжимо надавати вкрай необхідне фінансування та забезпечувати передбачуваність для нашого хороброго партнера та перспективного члена", — наголосила посадовиця.

Фон дер Ляєн зауважила, що перший транш Україна може отримати вже наступного місяця.

"Ми плануємо розпочати виплати в березні", — написала фон дер Ляєн.

Глава Єврокомісії назвала дату першого траншу Україні за програмою на 50 млрд євро

Скріншот зі сторінки Урсули фон дер Ляєн у соцмережі X 

Нагадаємо, 1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки. Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки.

Раніше президент Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за виділення важливих для України 50 мільярдів євро. У своєму допису в соцмережі X український гарант наголосив, що фінансова підтримка не менш важлива, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію.

Своєю чергою, віце-прем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що перші кошти від Європейського Союзу в рамках програми Ukraine Facility можуть надійти Україні вже у березні 2024 року. На такі часові рамки розраховує Кабмін.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.02.2024 10:30