Фото: Netherlands at NATO / соцмережа X

Коли в Україну можуть прибути перші F-16: заява глави міноборони Нідерландів

Винищувачі F-16 прибудуть в Україну вже в першій половині цього року. Данія стане першою країною, яка доставить літаки Києву.

Таку заяву зробила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, пише Reuters.

У Києві Оллонгрен заявила, що першими прибудуть данські літаки, але пізніше за ними прибудуть перші голландські літаки.

"Я дуже впевнена, що цього літа ми почнемо постачання F-16. Спочатку Данія, і у нас є графік, так що у другій половині року голландські F-16 підуть цим же шляхом", — сказала вона.

Відповідаючи на питання про зупинення військової допомоги США, оскільки республіканці в Конгресі блокують найважливіший законопроект про допомогу, Оллонгрен сказала, що хоча Україна має багато друзів у Європі, продовжувати роботу без підтримки США буде складно.

"Це буде нелегко, і я сподіваюся, що це не той напрямок, у якому ми йдемо", — наголосила вона.

Оллонгрен також заявила, що до кінця 2024 року європейське виробництво боєприпасів буде "значно" збільшено, щоб дефіцит артилерійських боєприпасів, з яким зараз стикається Україна, не повторився.

"Ми маємо бути реалістами та враховувати можливість того, що це може бути тривала війна, і краще планувати тривалу війну", — резюмувала вона.

Нагадаємо, раніше американське видання The New York Times написало у своїй статті, що на 12 українських пілотів, які до літа цього року будуть готові до бойових вильотів на винищувачах F-16, не вистачить літаків. Україна на початках отримає лише шість винищувачів.

Своєю чергою речник Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки Патрік Райдер заявив, що Україна зможе використовувати винищувачі F-16 лише на території своєї держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.03.2024 23:07