Колишній віце-президент США Пенс змагатиметься за посаду президента

Колишній віце-президент США в адміністрації Дональда Трампа Майк Пенс повідомив про висунення своєї кандидатури на посаду президента на виборах 2024 року.

Про це свідчать дані Федеральної виборчої комісії США. Очікується, що 63-річний Майк Пенс офіційно оголосить про своє висування під час виступу на мітингу у Де-Мойні, у штаті Айова у середу, 7 червня.

Як пише "Голос Америки", Пенс, який є переконаним консерватором, планує провести широку передвиборчу кампанію в Айові, де його жорстка позиція з багатьох питань, включно із забороною абортів, може допомогти залучити голоси консервативних виборців, зокрема й християн-євангелістів. Радники Пенса вважають, що в Айові збереглося достатньо членів Республіканської партії, які його підтримають. 

Фахівці вважають, що вступ Пенса до передвиборних перегонів додає ще одного конкурента колишньому президентові Дональду Трампу, у якого зіпсувалися стосунки з Пенсом після подій 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа штурмували Капітолій. 

Тоді колишній віце-президент відмовився підтримати Дональда Трампа, коли той спробував скасувати результати виборів 2020 року, на яких переміг Джо Байден. Пенс різко розкритикував свого колишнього боса за те, що він наполягав на сценарії скасування результатів виборів шляхом відмови підтвердити деякі голоси вибірників, використовуючи повноваження віце-президента.

Відомо, що у передвиборчі президентські перегони з боку республіканців, крім Пенса і Трампа, також вже вступили губернатор Флориди Рон Десантіс, сенатор Тім Скотт і колишній губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі. Планується, що у вівторок, 6 червня, про вступ у президентські перегони з боку республіканців оголосить колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, а в середу — губернатор Північної Дакоти Даг Бургум. 

"Голос Америки" пише, що велика кількість кандидатів-республіканців, які борються за номінацію, непокоїть багатьох противників Трампа всередині Республіканської партії. Вони побоюються, що голоси противників Трампа можуть розділитись, і колишній президент отримає в результаті номінацію.

Нагадаємо, що Дональд Трамп оголосив про участь у виборах президента США у листопаді 2022 року. Чинний президент США Джо Байден офіційно повідомив, що йде на другий термін і висуватиме свою кандидатуру на виборах у 2024 році 25 квітня.

У виборах також офіційно візьме участь і юрист Роберт Ф. Кеннеді-молодший. Він анонсував свою участь у бальному залі бостонського готелю Park Plaza 19 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.06.2023 06:09