Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Джерело: росЗМІ

Країни Заходу мають докази постачання Китаєм зброї Росії для війни, — The Times

Країни Заходу отримали докази таємного постачання зброї до Російської Федерації з Китаю. Це спричинить суттєву ескалацію у відношенні Пекіна до війни в Україні.

Про це повідомляє The Times.

Співрозмовник видання наголошує, що країни Заходу володіють доказами участі неназваної китайської компанії в постачаннях до РФ "низки спеціальних військових безпілотників", які застосовувались у війні проти України.

Джерело не розкрив назву компанії, але зазначив, що угода про постачання Росії БпЛА була виконана ще у 2023 році.

"Хоча китайський уряд, можливо, не визнає цього, він намагатиметься тримати свою все більшу підтримку (Росії, — ред.) в таємниці", — додав посадовець.

Співрозмовник також підтвердив повідомлення Reuters про те, що Росія розробила в КНР програму озброєнь для розробки та виробництва ударних дронів дальнього радіуса дії, які використовує в Україні.

Представник НАТО в коментарі The Times зазначив, що нова інформація про участь Пекіна у військовій підтримці РФ "викликає глибоке занепокоєння", а члени Альянсу "проводять консультації з цього питання".

Раніше повідомлялось, що китайські та російські компанії спільно розробляють ударний безпілотник. За основу вони взяли іранський дрон-камікадзе Shahed, який активно використовується у війні проти України.

Нагадаємо, що в березні американська розвідка заявила в щорічній оцінці загроз, що торгівля між Китаєм і Росією зростає від початку повномасштабної війни в Україні. Китайський експорт товарів із потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2024 17:35