Фото: МЗС

Кулеба розповів про плани України на країни Африки

Україна буде намагатися допомогти країнам Африки звільнитися з-під контролю Російської Федерації. Водночас наша країна хоче покращити відносини з цими державами.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю AFP.

"Багато років було втрачено, але ми будемо просувати українсько-африканський ренесанс, відроджувати ці відносини", — заявив Кулеба.

Він наголосив, що африканський континент потребує системної та довгострокової роботи.

"Ми не хочемо бути ще однією Росією. Наша стратегія полягає не в тому, щоб замінити Росію, а в тому, щоб звільнити Африка з-під російського контролю", — додав очільник МЗС.

Кулеба заявив, що Кремль утримує африканські країни на своїй стороні, використовуючи "примус, корупцію та страх". Водночас глава МЗС вважає, що Москва має лише два інструменти роботи в Африці — це пропаганду та ПВК "Вагнера".

Також Кулеба назвав брехнею "занепокоєння" Росії щодо продовольчої безпеки Африки після виходу із "зернової угоди".

"Африканці побачили, що всі ці історії (президента РФ Володимира Путіна, — ред.) про те, як він піклується про африканські країни, є брехнею. Саме український фермер і африканський споживач хліба платять найвищу ціну (за вихід Росії з угоди, — ред.)", — додав глава МЗС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 11 серпня, провів телефонну розмову з президентом Замбії Хакаінде Хічілемою. Лідери торкнулися питання проведення саміту Україна — Африка й обговорили взаємодію в контексті інших майбутніх міжнародних заходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.08.2023 20:55