Фото: Telegram Шмигаля

Люксембург долучився до коаліції F-16 для України, — Шмигаль

У понеділок, 29 січня, Люксембург долучився до коаліції F-16 для України. Ця країна й надалі надаватиме Києву всебічну допомогу.

Про це повідомив глава українського уряду Денис Шмигаль після проведеної онлайн-розмови з прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом.

Шмигаль висловив подяку Люксембургу за лідерство у створенні ІТ-коаліції, а також за долучення до коаліції F-16. Сторони обговорили реалізацію спільних домовленостей, досягнутих під час зустрічі між Фріденом та президентом України Володимиром Зеленським у Давосі.

"Торкнулися питання євроінтеграції України та підтримки Ukraine Facility на 50 мільярдів євро. Вдячні за підтримку в цих та інших питаннях. Отримав запевнення від колеги, що Люксембург і надалі надаватиме Україні всебічну допомогу", — написав український прем'єр у Telegram.

Посадовець також повідомив, що з люксембурзьким політиком обговорили відновлення України. 

"Цінуємо підтримку Люксембургом Формули миру президента України", — наголосив Шмигаль.

Він додав, що окрему увагу зосередили на посиленні санкцій проти Росії та замороженні російських активів. 

"Люксембург тут робить вагомий внесок. Наголосив, що конфіскація цих активів може стати цінним ресурсом для відновлення України. Вдячний пану прем’єру за важливий меседж: Люксембург підтримуватиме нашу державу стільки, скільки буде необхідно", — резюмував Шмигаль.

Варто зазначити, що помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селести Волландер заявила, що цього року Україна отримає перші винищувачі F-16, відповідну інфраструктуру до них і запасні частини. Робота авіаційної коаліції триває за планом.

Раніше міністр оборони Канади Білл Блер під час 18 засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня оголосив, що канадські інструктори долучаться до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Наприкінці грудня перша група українських пілотів пройшла базову підготовку у Королівських військово-повітряних силах Великої Британії та вирушила на навчання щодо керування винищувачами F-16 у Данію.

Нагадаємо, декілька днів тому речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що для української авіації пріоритетом залишається отримання від західних партнерів багатоцільових винищувачів F-16. Вони необхідні для завоювання переваги в повітрі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.01.2024 21:56