Фото: сайт президента

Масований ракетний обстріл: Зеленський назвав кількість жертв і постраждалих

Президент Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення 8 січня анонсував плідний дипломатичний місяць у плані різностороннього посилення нашої держави. Зокрема, Росія не має мати можливостей для обходу вже запроваджених санкцій.

Текст звернення з'явився на сайті президента. Зеленський повідомив, що провів три міжнародні розмови сьогодні, зокрема, з Еміром Кувейту

"Я подякував за підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави. Розповів про ситуацію з російським терором — про постійні ракетні удари, удари дронів по наших містах і селах. Запевнив, що попри все Україна залишиться одним із донорів глобальної продовольчої безпеки та загалом стабільності. Ми незмінно підтримуємо міжнародне право та цінуємо всі зусилля партнерів, що допомагають нам і таким чином — власній безпеці", — сказав Зеленський.

Президент також говорив сьогодні з Королем Бахрейну. Значну увагу було приділено захисту базових принципів міжнародних відносин, питанням стабільності. 

"Я подякував за участь представника Бахрейну в попередніх зустрічах щодо Формули миру й запросив узяти участь у новій зустрічі, що запланована вже незабаром у Давосі", — зауважив глава держави.

Вже ввечері Володимир Зеленський провів розмову з Еміром Катару на тему звільнення українських полонених. 

"Посередництво Катару, лідерство цієї держави вже довело свою результативність, і я вдячний за готовність і надалі співпрацювати, щоб повернути додому з російської неволі більше українців і українок, дорослих і дітей. Звичайно, також обговорили й роботу щодо Формули миру та організацію майбутнього саміту миру за участю світової більшості", — наголосив президент.

Зеленський також подякував Катару за підтримку гуманітарної ініціативи "Зерно з України" та загалом зусиль щодо захисту мирної навігації в Чорному морі. 

"Те, що ми відновили рух цивільних суден Чорним морем, — попри всі спроби Росії заблокувати цю акваторію — доводить, що ми можемо захиститись і від усіх інших проявів російської агресії проти нашої держави, проти нормального життя усіх держав світу, що цінують життя і людей", — сказав він.

Зеленський анонсував ефективний дипломатичний місяць

Глава держави провів сьогодні нараду щодо подальшої міжнародної роботи. Зеленський запевнив, що цей місяць буде насиченим із погляду зовнішньої політики. 

"Багато кроків буде, і я впевнений: зможемо посилити нашу державу. Нашу ППО. Нашу роботу з партнерами щодо дронів. А також щодо санкцій проти Росії – як тих, що вже застосовані… Життєво важливо ліквідувати будь-які можливі схеми обходу санкцій. Працюємо й над новими санкціями: архітектура тиску на Росію має зміцнюватися. І ще одне пріоритетне завдання — наблизити реальні рішення для використання в інтересах України та згодом — конфіскації російських активів для відновлення справедливості. Терорист повинен платити найбільше за шкоду від терору, і Росія заплатить", — запевнив президент.

Рятувальні роботи після ударів РФ

Зеленський наголосив, що зараз у трьох областях України ще тривають аварійно-рятувальні роботи після ударів російської армії: Донеччина, Херсонщина, Хмельниччина. Він висловив подяку усім рятувальникам, поліціянтам, працівникам комунальних служб, хто залучений.

"Сьогоднішній ранок знову, на жаль, почався з масованої ракетної атаки. Харків та область, Запоріжжя, Кривий Ріг, Хмельницька область. 45 людей постраждали, і станом на цей час відомо про чотирьох загиблих. Мої співчуття рідним і близьким! Держава-терорист неодмінно відчує нашу їй відповідь", — додав Зеленський.

Нагадаємо, за словами Зеленського, Росія, проти якої, за інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року проти РФ запровадили майже 15,2 тисячі обмежень, навчилася їх обходити. Саме тому недопуск обходу РФ введених проти неї санкцій є одним із найголовніших викликів у протистоянні агресії Кремля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.01.2024 20:23