Донька Сергія Надала з чоловіком. Фото зі соцмереж

Маєток в Маямі доньки мера Тернополя: НАБУ та САП відкрили провадження (документ)

Правоохоронці підозрюють Сергія Надала в незаконному збагаченні. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура перевірятиме статки міського голови Тернополя та його родичів, зокрема, доньки Анастасії Родрігес (Надал), яка проживає в США.

Спеціальне розслідування з цього приводу опублікувало "Дзеркало тижня". Журналісти з’ясували, що за останні чотири роки Анастасія та її чоловік купили в Маямі таунхауз за 300 тисяч доларів, будинок за 1 мільйон 870 тисяч доларів, квартиру за 380 тисяч доларів і корпоративні права на приватну охоронну фірму.

За попередніми даними, донька міського голови Тернополя та її чоловік не можуть пояснити походження цього майна. До одруження майбутній зять Надала не мав статків, навчався на бюджеті, проживав разом із батьками, а його мати працювала в місцевому барі.

Однак упродовж 2019-2023 років вони придбали у власність нерухомість у США на понад два мільйони доларів. За інформацією журналістів, перед придбанням нерухомості до США літав і сам Сергій Надал. Є інформація, що Анастасія отримала апартаменти від батька в подарунок за народження онука.

З цього приводу Офіс генпрокурора України відкрив справу за статтею Кримінального кодексу "Незаконне збагачення". Досудове розслідування здійснює Національне антикорупційне бюро України. Водночас Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку щодо "встановлення відповідності рівня життя наявним у Сергія Надала та членів його сім’ї майну й одержаним доходам". Також НАЗК звернулося у Державну службу фінансового моніторингу України для подальшої перевірки фінансовим моніторингом США рахунків Анастасії Родрігес. Окрім того, скерували запит у ФБР із цією ж метою. Окремо зробили запити у прикордонну та митну служби США щодо перетинів кордону міським головою Тернополя.

Відповідь НАЗК на запит

Відповідь НАЗК на запит. Джерело: "Дзеркало тижня"

Варто зазначити, що у вересні 2022 року інформаційний простір сколихнула новина про те, що 26-річна донька міського голови Тернополя Сергія Надала придбала у Маямі маєток за 1,87 мільйона доларів. Тоді мер спростував цю інформацію, а розслідування назвав "брехливим і фейковим".

Маєток доньки Сергія Надала в Маямі

Маєток доньки Сергія Надала в Маямі. Джерело: "Дзеркало тижня"

Нагадаємо, що у квітні суд визнав невинним міського голову Тернополя Сергія Надала, який виписував собі захмарні премії щомісяця (їх розмір міг досягати 250 % від посадового окладу плюс допомога на оздоровлення, матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань теж у максимальних допустимих обсягах). Справу закрили через відсутність адмінправопорушення.

За словами судді Ірини Марциковської, рішення про створення комісії з видачі премії міському голові не є незаконним. Вона відкинула доводи звинувачення про те, що комісія складається з осіб, які безпосередньо пов'язані з мером. При цьому суддя вирішила, що підписання документів від комісії про призначення премій було "номінальним обов'язком" Надала.

Тож суд закрив справу через відсутність факту адміністративного правопорушення. Хоча прокурори просили призначити покарання для мера у вигляді штраф у розмірі 6 800 гривень, оскільки він не звернувся до НАЗК щодо можливого конфлікту інтересів і продовжив виписувати собі премії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.10.2023 16:59