Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Мешканці дев'яти областей отримають допомогу на опалювальний сезон: куди потрібно звертатись

Уряд затвердив порядок виплати одноразової фінансової допомоги населенню протягом опалювального сезону 2024/25 року на придбання твердого пічного побутового палива. Йдеться про виділення 21 тисячі гривень на один сезон.

Про це стало відомо з посилання на постанову Кабінету міністрів від 30 серпня 2024 року №993.

Так, відповідно до постанови, отримати таку грошову допомогу на опалення мають право громадяни, які фактично проживають у Луганській, Донецькій, Херсонській, Харківській, Сумській, Дніпропетровській, Миколаївській, Запорізькій та Чернігівській областях в 10 кілометровій зоні від державного кордону з Росією або від лінії бойового зіткнення на момент подачі заяви. 

Відповідна фінансова допомога виплачується коштом міжнародних організацій та становить 21 тисячу гривень на одне домогосподарство за весь опалювальний сезон 2024/25 року. Розмір грошової допомоги на опалення не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

"Особи, що потребують допомоги, звертаються до 16 вересня 2024 року із заявою (згідно з додатком) до виконавчого органу сільської, селищної, міської, районної в місті ради або військової адміністрації населеного пункту", — йдеться у повідомленні.

Водночас заяву на отримання допомоги необхідно подавати в паперовій або електронній формі на адресу електронної пошти, визначену органом місцевого самоврядування, дієздатним повнолітнім членом сім’ї або законним його представником.

Під час подання заяви необхідні: 

  • копія документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, тимчасове посвідчення громадянина України), одержувача та всіх членів сім’ї, які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  • копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків одержувача та всіх членів сім’ї, які фактично проживають у відповідному домогосподарстві;
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, якщо в домогосподарстві є внутрішньо переміщені особи;
  • документи, які засвідчують факт проживання в домогосподарстві: паспорт громадянина України (з відміткою про реєстрацію місця проживання), та/або довідка (витяг) про реєстрацію місця проживання, та/або акт обстеження факту проживання особи без реєстрації місця проживання за даною адресою тощо. 

Варто наголосити, що ця допомога не надається у разі, якщо одержувач або інший член сім’ї вже отримував будь-яку допомогу (в натуральній чи грошовій формі) на опалювальний сезон 2024/25 року, метою якої є забезпечення твердим пічним побутовим паливом, крім допомоги з державного або місцевого бюджетів.

Нагадаємо, в Україні під час призначення житлової субсидії враховують сукупний дохід родини. Разова фінансова допомога ніяк не впливає на нарахування субсидії. Водночас субсидію можуть отримувати не тільки власники оселі, а й люди, які орендують оселю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.09.2024 01:32