Фото: Telegram Tkachenko.UA

Мінкульт подав позов до суду через дії УПЦ МП, — Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики України подало позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

"Сьогодні, у другій половині дня, ми подали позов до Господарського суду Києва щодо перешкоджання в управлінні державним майном. Через це заповідник звернувся до Господарського суду Києва, щоб усунути численні перешкоди, які чинить УПЦ МП на шляху передачі в законний спосіб майна лаври законному власнику – державі. Такі справи розглядаються зазвичай у прискореному порядку. Відповідне рішення ухвалить суд, і надалі працюватимуть судові виконавці", — зазначив він.

Ткаченко розповів, що представники УПЦ Московського патріархату знову не пустили на територію Національного заповідника Києво-Печерська лавра.

"Поки там якийсь митрополит погрожує, що Лавру візьмуть штурмом… Штурмом беруть нашу беззахисну комісію, яка складається переважно з жінок. Надалі діятимемо виключно у межах закону, передбаченого державою", — пояснив Ткаченко.

Нагадаємо, представники УПЦ МП досі ігнорують рішення Мінкульту і не залишили територію Києво-Печерської Лаври. Ченці й віряни намагаються блокувати роботу ревізійної комісії.

Напередодні Господарський суд Києва відхилив позов УПЦ МП до заповідника "Києво-Печерська лавра" про визнання недійсним припинення договору оренди.

30 березня митрополит УПЦ МП Павло ("Паша Мерседес") погрожував президентові Володимирові Зеленському. Він і надалі не хоче виїжджати з Києво-Печерської Лаври.

29 березня священники Української православної церкви Московського патріархату були повинні звільнити культові будівлі Києво-Печерської лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Попри це, священники зібрали людей на молебень.

До того ж 31 березня колишній намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь) анонсував "штурм Лаври".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.03.2023 19:15