Фото: fem.uk.com

Між Китаєм та Японією розгорівся скандал після саміту "Великої сімки": подробиці

Між Японією та Китаєм виник ряд непорозумінь після саміту "Великої сімки". Представник КНР висловив протест щодо "ажіотажу навколо проблем, пов'язаних з Китаєм" на саміті країн G7.

Про це повідомляє Reuters.

З цього приводу заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун викликав посла Японії в Пекіні. За словами китайського дипломата, Японія співпрацювала з іншими країнами на саміті G7 "у діях та спільних деклараціях, щоб очорнити та напасти на Китай, грубо втручаючись у його внутрішні справи, порушуючи основні принципи міжнародного права та дух чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією". При цьому він послався на Спільну заяву Китаю та Японії від 1972 року.

Сунь Вейдун також повідомив, що дії Японії завдають шкоди суверенітету, безпеці та інтересам розвитку Китаю, і що КНР "сильно незадоволена і рішуче виступає проти" цих дій.

"Японія має виправити своє розуміння Китаю, ухвалити стратегічну автономію, дотримуватися принципів чотирьох політичних документів між Китаєм та Японією та дійсно сприяти стабільному розвитку двосторонніх відносин з конструктивною позицією", — додав Сунь.

Нагадаємо, країни "Великої сімки" під час саміту в Хіросімі звернулися із закликом до Китаю чинити тиск на Москву, щоб країна-агресорка вивела свої війська з території України та припинила війну.

Також 20 травня лідери країн "Великої сімки" під час саміту у Японії засудили російську війну проти України в заключному комюніке саміту G7.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.05.2023 08:41