Фото: Reuters

Могли "зливати" розвіддані: у США відсторонили від роботи двох командирів

У середу, 26 квітня Військово-повітряні сили США усунули двох командирів від підрозділу Національної гвардії, в якому служив обвинувачений Джек Тейшейра. Він розголосив секретну інформацію. 

Про це повідомив у середу представник ВПС США, пише Reuters.

Зазначається, що 21-річного Тейшейру заарештували ФБР 13 квітня у своєму будинку в Массачусетсі за звинуваченням у порушенні Закону про шпигунство. Прокуратура стверджує, що він передав секретні документи групі геймерів через програму для обміну повідомленнями Discord.

Його було засуджено до затримання до суду під час слухань 19 квітня.

Представник ВПС заявив 26 квітня, що вони усунули з посади командувача операції та командира загону 102-го розвідувального крила, де служив Тейшейра. Військові не назвали прізвища командирів.

"Це означає, що як оперативний командир ескадрильї ВПС Національної гвардії, так і командувач чинних федеральних наказів було відсторонено від посади до завершення слідчого відділу Департаменту генерального інспектора ВПС", — заявив представник.

Також повідомляється, що Міністерство ВПС тимчасово закрило цим особам доступ до секретних систем та інформації.

За даними джерела, ця справа була названа найсерйознішим порушенням безпеки США з того часу, як у 2010 році на сайті WikiLeaks з'явилося понад 700 тисяч документів, відео та дипломатичних телеграм.

Експерти з правових питань кажуть, що Тейшейрі можуть бути пред'явлені додаткові звинувачення, оскільки суду будуть надані додаткові докази. Засудження за звинуваченням у шпигунстві тягне за собою до 10 років позбавлення волі у федеральній в'язниці.

Нагадаємо, 7 квітня повідомлялося, що у соцмережі Twitter й Telegram потрапили засекречені документи, які нібито детально описують секретні плани США й НАТО щодо нарощування Сил оборони України перед запланованим контрнаступом. Наразі Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком важливих документів.

У США вважають, що Російська Федерація може бути причетною до витоку кількох секретних військових документів.

12 квітня стало відомо, що до витоку секретних документів Сполучених Штатів про український контрнаступ причетний військовослужбовець національної гвардії у Форт-Брегзі.

Раніше стало відомо, що американський нацгвардієць Джек Тейшейра "зливав" секретні документи Пентагона одразу після початку повномасштабної війни з Україною. Інформація включала подробиці про втрати ЗСУ та РФ, діяльність російських шпигунів та оновлену інформацію про військову допомогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.04.2023 13:15