Мая Санду. Джерело: voceabasarabiei

Молдова позбулася енергетичної залежності від Росії, — президентка Санду

У п’ятницю, 27 жовтня, президентка Молдови Мая Санду заявила, що Кишинів позбувся ситуації, коли відчував енергетичну залежність від Росії. Мешканці країни відчують це вже найближчої зими.

Очільниця сусідньої з Україною Молдови сказала це в інтерв’ю телеканалу Vocea Basarabiei.

"Правий берег Дністра вже не купує газ у Росії. Газом нас уже не можуть шантажувати. Минулого року ми перебували в ситуації, коли не знали, чи буде у нас природний газ узимку, цього року ми знаємо, що він є, тому що ми зробили запаси та, відповідно, можемо забезпечити країну природним газом", — сказала Санду.

Ще у квітні цього року вона заявляла, що в питаннях постачання газу Молдова вже "практично незалежна" від Москви. Однак тоді Санду зауважила, що повна енергонезалежність від Росії стане можлива через два роки, коли закінчать будівництво магістральної лінії електропередач Кишинів — Вулканешти. Ця лінія дозволить об'єднати енергосистеми Молдови та Румунії.

Президентка наголосила, що для Кишинева важливими є інвестиції у відновлювану енергетику й енергоефективність. Саме це й сприятиме посиленню важелів регулювання придністровського конфлікту.

"Я думаю, що з енергетичного боку той факт, що ми нарощуємо цю незалежність і в якийсь момент взагалі перестанемо залежати від Російської Федерації, збільшує наші важелі впливу, зокрема, й у цьому процесі врегулювання придністровського конфлікту", — наголосила тоді президентка Мая Санду.

Нагадаємо, що 17 жовтня, виступаючи на 27 конференції "Форум 2000" у Чехії, президентка Молдови Мая Санду заявила, що Російська Федерація хоче знищити Україну та її народ, розв'язавши криваву війну. Також країна-агресор прагне контролювати колишні радянські держави, як у минулому їй це вдалося зробити з країнами Центральної та Східної Європи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.10.2023 14:01