Фото: www.tv8.md

Молдова розпочала військові навчання на кордоні з Придністров'ям: скільки вони триватимуть

У неділю, 17 грудня, Молдова розпочала військові навчання в Навчальному центрі Бульбоака. Він розташований неподалік кордону з Придністров'ям.

Відповідне повідомлення з'явилось прес-службі міністерства оборони Молдови. За даними відомства, військові заходи триватимуть з 17 по 22 грудня.

"З 17 по 22 грудня солдати 22-го миротворчого батальйону проходитимуть підготовку в Навчальному центрі Бульбоака. У зв'язку з цим, у зазначений період буде організовано рух військової техніки національними дорогами", — йдеться у повідомленні міністерства.

Там наголосили, що підготовка проводиться відповідно до плану підготовки національної армії Молдови на 2023 рік. Полігон, зі свого боку, знаходиться за 20-30 кілометрів від зони безпеки, яка розташована уздовж річки Дністер.

Придністровський конфлікт

Заморожений конфлікт між Молдовою та невизнаною державою Придністров'я. Найактивніша фаза — придністровська війна, її ще називають молдовсько-російська війна. Конфлікт почався 2 вересня 1990 року, коли Придністров'я офіційно оголосило про суверенітет від Молдови. Пік протистояння припав на березень — липень 1992 року, коли між сторонами виникло збройне протистояння за активної участі регулярних підрозділів 14-ї армії Збройних сил РФ. 21 липня 1992 року було оголошено припинення вогню. Придністров'я міжнародно визнано частиною Молдови. Дипломатичне визнання вона отримала лише від трьох російських сателітів, теж невизнаних держав: Абхазії, Південної Осетії та Арцаху.

Нагадаємо, Молдова вислала з країни значну частину співробітників посольства Російської Федерації у Кишиневі. Це стало реакцією на гучне шпигунське розслідування, де йшлося, що на даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження і прослуховування. За інформацією ЗМІ, кількість співробітників посольства РФ у Кишиневі скоротять з 84 до 25. Залишиться 10 дипломатичних посад і 15 — технічних співробітників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.12.2023 16:33