Південноукраїнська АЕС. Фото ілюстративне зі соцмереж

На одній з українських АЕС зупинявся енергоблок: у МАГАТЕ пояснили, в чому причина

Минулого тижня на Миколаївщині один енергоблок Південноукраїнської атомної електростанції зупиняв роботу. Причиною зупинки стала проблема з трансформатором.

Таку інформацію підтвердило Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у п’ятницю, 26 липня.

"Минулого тижня команда МАГАТЕ на Південноукраїнській АЕС повідомила, що її енергоблок № 2 тимчасово зупинили — спрацював електричний захист, через проблему з трансформатором у відкритому розподільчому пристрої 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС", — йдеться в повідомленні.

За інформацією прес-служби МАГАТЕ, внаслідок короткого замикання сталося пошкодження керамічного ізолятора, що призвело до витоку масла, яке загорілося.

"Після того, як електричне підключення відновили, реактор перезапустили, він розпочав подавати електроенергію в мережу приблизно через 17 годин, досягнувши повної потужності трохи більше ніж через 24 години після зупинки", — повідомили в МАГАТЕ.

Раніше директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко зазначав, що на Південноукраїнській АЕС за три дні згоріли три трансформатори струму. Це призвело до відключення від мережі одного з атомних реакторів і двох-трьох ліній в мережі "Укренерго". Причиною стала спека. Своєю чергою, міністр енергетики Герман Галущенко 19 липня на засіданні Верховної Ради заявив, що інформація про аварію на Південноукраїнській АЕС — це фейк. Однак згодом з’ясувалося, що на Південноукраїнській атомній електростанції все ж сталася аварія.

Нагадаємо, наприкінці червня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Маріано Гроссі заявляв, що поблизу Запорізької атомної електростанції знищено одну зі станцій радіаційного моніторингу. Це не несе негативних наслідків, проте послаблює безпекову ситуацію навколо об'єкту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.07.2024 17:08