Фото: Yahoo News Canada

На радість Путіну: ПАР вдруге планує вийти з Міжнародного кримінального суду

Південно-Африканська Республіка (ПАР) вдруге хоче припинити своє членство в Міжнародному кримінальному суді (МКС). Цього разу через можливий арешт диктатора Володимира Путіна, який влітку планує відвідати країну.

Про це заявив президент країни Сиріл Рамафоса, повідомляє Yahoo News.

"Правляча партія ухвалила рішення про те, що вихід Південної Африки з МКС є розсудливим", — сказав Рамафоса.

За його словами, таке рішення партія Африканський національний конгрес (АНК) ухвалила "в основному" через те, що МКС нібито має несправедливе ставлення до деяких країн.

"Ми хотіли б, щоб це питання про несправедливе ставлення було належним чином обговорено, але тим часом правляча партія ще раз вирішила, що має бути вихід", — наголосив президент.

Рамафоса сказав, що питання щодо ймовірного арешту Путіна "перебуває на розгляді". Водночас генеральний секретар його партії Фікіле Мбалула заявляв, що "Путін може будь-коли приїхати до цієї країни".

"Цей МКС служить інтересам не всіх, а небагатьох", — зазначав генсек.

Перша спроба ПАР вийти з Міжнародного кримінального суду

Це не перша спроба ПАР вийти з МКС. У 2015 році країна відмовилася виконати ордер МКС та заарештувати тодішнього президента Судану Омара аль-Башира, який відвідував саміт Африканського союзу, що відбувався в цій країні, та зіткнулася з критикою. У 2016 році тодішній президент ПАР Джейкоб Зума запропонував вийти з МКС, країна навіть подавала відповідне повідомлення про відкликання. Водночас опозиція виступила проти: партія "Демократичний альянс" оскаржила конституційність повідомлення про вихід з МКС. У 2017 році Верховний суд ПАР постановив, що повідомлення уряду було незаконним, воно мало бути відкликаним і зрештою це зробили. 

Правляча партія Африканський національний конгрес продовжила підтримувати вихід з Римського статуту і МКС відповідно. У 2019 році на розгляд парламенту було подано новий законопроект про вихід зі Статуту, у березні 2023 року він був відкликаний. 

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за викрадення українських дітей до РФ. Але турецькі правоохоронці не зможуть затримати Путіна, адже країна не ратифікувала Римський статут, а відтак не визнає рішення Міжнародного кримінального суду.

Повідомлялося, що Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але шукає способи, щоб уникнути виконання ордера на арешт.

Проте пізніше стало відомо, що Південно-Африканська Республіка може вийти з Римського статуту через візит російського диктатора Володимира Путіна. Уряд країни відкрив внутрішні дебати про свою позицію щодо Міжнародного кримінального суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.04.2023 18:22