Фото ілюстративне зі соцмереж

На Закарпатті чоловіка, який переправляв ухилянтів до Угорщини, зобов'язали купити дрон для ЗСУ

На Закарпатті спіймали "бізнесмена", який намагався перевозити ухилянтів через кордон до Угорщини. Справа дійшла до суду, в підсумку чоловіку дали умовний термін і зобов'язали купити дрон для Збройних сил України.

Про це повідомило видання "РБК-Україна" з посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Журналісти зазначили, що один з організаторів схеми з незаконного перевезення через кордон знайшов двох потенційних ухилянтів, яких на той момент вже залучили до конфіденційної співпраці та проведення негласних слідчих дій.

Чоловіки заплатили організатору 2,5 тисячі доларів. До своєї схеми вони залучили мешканця Закарпатської області, який живе неподалік кордону та добре знає місцевість. 11 січня 2023 року вони зустрілися в Тячеві біля готелю "Серпанок" і домовилися про спосіб переходу через кордон, час і місце.

Цього ж дня ввечері організатори схеми разом із потенційними ухилянтами приїхали до автомийки на BMW, де на них уже чекав спільник. Разом вони поїхали до кордону, де пересіли до його машини. Він спробував проїхати через кордон у бік Угорщини, але машину зупинили прикордонники та затримали всіх.

Водію автівки інкримінували 332 статтю Кримінального кодексу України — незаконне переправлення людей через державний кордон. Він одразу визнав провину та став співпрацювати зі слідством — розкрив усіх учасників схеми, показав місця, через які міг перевезти людей і виявляв ініціативу, намагаючись допомогти поліції. Крім того, його в рамках справи зобов'язали купити дрон для потреб української армії.

У результаті чоловік ще на етапі судових розглядів купив і передав військовим ударний дрон. Тячівський районний суд, врахувавши всі обставини, засудив чоловіка на п'ять років позбавлення волі, але замінив реальний термін на умовний — якщо протягом трьох років він вчинить правопорушення, його посадять у в'язницю.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що на сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект, який забере право у представників територіальних центрів комплектування штрафувати військовозобов'язаних осіб, які ухиляються від служби в армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.05.2024 08:31