Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

На зарплати — понад 70%: у Міноборони пояснили, як розподіляється військовий бюджет України

Із бюджету Міністерства оборони України на 2024 рік понад 70% піде на виплати українським військовим. Ще 20% — на закупівлю озброєння.

Про це розповів заступник міністра оборони України Юрій Джигир у коментарі виданню "Армія Inform".

За його словами, бюджет міністерства можна умовно розділити на три великі частини. Перша та найбільша — грошове забезпечення та бойові виплати військовим.

"Цього року на це підуть асигнування в сумі 862,6 мільярда гривень, це понад 70% бюджету. Цей блок містить грошове забезпечення військових, виплати загиблим, виплати за поранення, за перебування на першій і на другій лінії бойового зіткнення, харчування особового складу, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку", — розповів він.

Друга за розміром частина бюджету — закупівля озброєння та військової техніки. На ці потреби передбачено 20% коштів.

"Тобто 20% — це певний натівський бенчмарк для видатків на військове обладнання. Зважаючи на війну в Україні, деякі наші сусіди, які також межують з країною-агресором, останніми роками витрачають на озброєння та військову техніку принципово більшу частку. Суми, словом, показові", — пояснив Джигир.

І третя частина — експлуатаційні видатки. Вони включають закупівлю палива, підготовку війська, комунальні платежі, поточний ремонт.

"Це все гроші, передбачені державним бюджетом. Проте цього року маємо додаткові кошти, зокрема, ті, які виділив уряд із резервного фонду", — підсумував він.

Нагадаємо, вчора заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк розповідав, що за три місяці цього року Міністерство оборони України кодифікувало понад 80 зразків вітчизняної зброї. Серед допущеного до експлуатації у Збройних силах України озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва найбільша група — боєприпаси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.03.2024 20:51