Іван Гаврилюк. Джерело: Міноборони

У Міноборони визначили зразки зброї вітчизняного виробництва, які найбільше надходять до ЗСУ

За три місяці цього року Міністерство оборони України кодифікувало понад 80 зразків вітчизняної зброї. Серед допущеного до експлуатації у Збройних силах України озброєння та військової техніки вітчизняного виробництва найбільша група — боєприпаси.

Про це написав заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк у колонці для "Інтерфакс-Україна".

Генерал-лейтенант зазначив, що йдеться про українські боєприпаси різних типів та калібрів. Друга група за кількістю допущених впродовж січня-березня поточного року до експлуатації зразків є безпілотники.

"Окрім безпілотних апаратів для ведення повітряної розвідки, які зазнали модернізації, у цій лінійці є й абсолютно нові дрони різних типів: як FPV-камікадзе, так і ударні БпЛА багаторазового застосування, розраховані на різні відстані дії", — розповів Гаврилюк.

Заступник міністра оборони України уточнив, що це майже два десятки різних зразків безпілотників саме вітчизняного виробництва, які були допущені до експлуатації за перший квартал поточного року.

Третьою групою за кількістю кодифікованих у цей період зразків є наземні роботизовані комплекси та засоби радіоелектронної боротьби.

"Роботизовані платформи українського виробництва можуть виконувати широкий спектр завдань. Вони є засобами вогневої підтримки (можуть нести на собі бойові модулі — кулемети та ПТРК), транспортом евакуації поранених з поля бою, або виконують логістичні завдання, доставляючи вантажі на передову", — додав генерал-лейтенант.

Серед вітчизняних засобів радіоелектронної боротьби, які нещодавно допустили до експлуатації, є системи тактичного рівня, які покликані створювати локальний "купол" для прикриття бойових позицій наших військ чи бойової техніки.

Крім того, у цьому переліку також є броньована та спеціальна техніка, 120-міліметровий міномет, засоби зв'язку та транспортні засоби.

Заступник міністра зауважив, що деякі зі зразків вітчизняної "оборонки" мають унікальні бойові характеристики, які агресор може "скоро відчути на собі".

"Сьогодні вітчизняна оборонна промисловість демонструє високу динаміку розвитку. А українські зброярі не лише у рази збільшили обсяги виробництва озброєння та військової техніки, але й освоїли та розпочали виробництво нових зразків озброєння та техніки", — заявив Гаврилюк.

Він додав, що наразі в секторі оборонного виробництва та розробок в Україні працюють близько 500 підприємств та компаній, і переважна більшість із них є приватними структурами.

"Зараз вітчизняні підприємства виробляють для Сил оборони бронетехніку, стрілецьку зброю, безпілотні та роботизовані системи різних типів і призначення, системи РЕБ, ПТРК, ракети, артилерійські снаряди (122-міліметрові та 152-міліметрові), танкові постріли калібру 125 міліметрів, міни до мінометів. До речі, виробництво цих боєприпасів нам вдалося значно збільшити. І це не весь перелік ОВТ від вітчизняних виробників", — йдеться в колонці міністра.

Нагадаємо, німецькі журналісти з’ясували, що постачання боєприпасів до німецьких зенітних самохідних установок Gepard останнім часом дещо покращилося. Щоправда, подробиці стосовно цього тримають у таємниці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.03.2024 18:59