Фото: "Вікіпедія"

На завтрашньому "Рамштайні" союзники доповідатимуть про винищувачі F-16 для України

У середу, 14 лютого, на черговій зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники доповідатимуть щодо ситуації з підготовкою винищувачів F-16 для Повітряних сил України. Попередньо Київ отримає американські літаки весною цього року.

Таку заяву під час спілкування з журналістами у Брюсселі зробила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко, пише "Громадське радіо".

За словами посадовиці, підготовка йде на декількох рівнях.

"Є кілька складових. Тобто, не лише утримання самої машини, але це також навчання пілотів: навички, англійська мова. Плюс величезний пласт — навчання персоналу, які обслуговуватимуть літаки. І це так само запускалося десь разом з пілотами, на одному рівні. Плюс ще підготовка певної інфраструктури. Тому що не всі наші злітно-посадкові смуги до цього готові", — сказала Галібаренко.

Голова місії України при НАТО підкреслила, що відставання від графіка немає, і перші літаки для української армії очікуються навесні 2024 року.

"Завтра відбуватиметься зустріч у форматі "Рамштайн", і буде доповідь коаліції F-16, як все це відбувається. Тому я думаю, що після завтрашнього засідання, можливо, буде якась більше детальна інформація, але зараз поки що все по плану. І весна 2024 — це з реалістичних строків, які у нас називались", — резюмувала Наталія Галібаренко.

Раніше стало відомо, що міністри оборони членів Північноатлантичного альянсу зустрінуться у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі 15 лютого 2024 року. Засідання пройде під головуванням генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Окреме засідання Контактної групи з оборони України, яке організовує США, мало відбутися у штаб-квартирі НАТО 14 лютого.

Нагадаємо, міністр оборони Рустем Умєров 7 лютого провів телефонну розмову зі своїм американським колегою Ллойдом Остіном. Сторони обговорили останні події на полі бою та засідання Контактної групи з питань оборони України.

Також стало відомо, що через термінову госпіталізацію очільник Пентагона Ллойд Остін скасував свою поїздку до Брюсселя. Там запланували 19 засідання контактної групи у форматі "Рамштайн".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.02.2024 23:21