Затримання учасника схеми. Джерело: сайт НАБУ

НАБУ викрило злочинну групу, яка "заробила" 12 млн грн на закупівлі захисту для танків (фото)

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Служба безпеки України (СБУ) викрили схему заволодіння державними коштами під час закупівлі елементів динамічного захисту для броньованої техніки Збройних сил України (ЗСУ).

Про це повідомила прес-служба НАБУ. За даними слідства, в умовах активної фази повномасштабного наступу Росії у квітні 2022 року виникла гостра потреба у забезпеченні української бронетехніки елементами динамічного захисту. Для цього Міністерство оборони України уклало контракт зі спеціалізованим державним підприємством.

"Водночас керівник державного підприємства у змові з головним бухгалтером вирішив заволодіти державними коштами шляхом штучного завищення витрат, пов’язаних із виконанням контракту. Крім того, маючи потрібні компоненти, вони забезпечили документальне оформлення їх удаваного придбання у комерційної структури, що стало підставою незаконної сплати їй державних коштів", — пояснили схему правоохоронці.

Вони уточнили, що внаслідок цих оборудок держава зазнала збитків на майже 12 мільйонів гривень, які їх учасники перевели на контрольовані рахунки для подальшої легалізації.

"Про підозру повідомили п’ятьом учасникам організованої групи. Дії підозрюваних кваліфіковано за відповідними статтями Кримінального кодексу України. Керівник і головний бухгалтер державного підприємства зараз перебувають за кордоном, а директора фіктивного постачальника затримано", — підсумували в НАБУ.

Нагадаємо, що у квітня Національне антикорупційне бюро викрило колишнього голову аграрного комітету Верховної Ради на заволодінні державною землею на 291 мільйон гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.08.2024 12:16