Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Найвищі ціни за останні сім років: в Україні здорожчав популярний овоч із борщового набору

Цього тижня в Україні спостерігається чергове зростання цін на картоплю. Зокрема, у порівнянні з торішніми показниками ціни на цей овоч зросли на 65%.

Як повідомляють аналітики порталу East Fruit, недавнє подорожчання одного з основних для споживачів овочу фіксувалося на внутрішньому ринку країни наприкінці липня та у першій декаді серпня цього року.

Зазначається, що нинішнє підвищення цін збіглося з початком масового збирання пізніх сортів картоплі в місцевих господарствах. Фермери пропонують до продажу відносно незначні обсяги цієї продукції, а основну частину вирощеної картоплі вони закладають на зберігання.

Наразі ціни на картоплю коливаються від 15 до 20 гривень за кілограм, що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

"За словами самих виробників, попит наразі істотно перевищує пропозицію, а більшість виробників воліють закласти максимальні обсяги якісної картоплі для тривалого зберігання", — наголошують аналітики.

Варто зауважити, що поточна ситуація на ринку картоплі сприятиме й подальшому зростанню цін на цей овоч. Також спостерігається різке зниження виробництва картоплі в господарствах населення північних і центральних регіонів України через посуху. Відомо, що в аналогічний період 2023 року місцеві виробники реалізовували картоплю в середньому на 65% дешевше, ніж сьогодні.

"Ба більше, гуртові ціни на картоплю в Україні на сьогодні є найвищими, як мінімум, за останні сім років", — зауважили в East Fruit.

Зокрема, оператори ринку пояснюють таке зростання цін загальним зниженням врожайності картоплі в поточному сезоні через несприятливі кліматичні умови в період вегетації. Максимально негативний вплив справила спекотна посушлива погода практично на всій території України протягом усього липня поточного року.

Нагадаємо, що в Україні на 22% зросли ціни на білокачанну капусту. Зокрема, у порівнянні з аналогічним періодом торік ціни виросли у понад три рази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.09.2024 09:52