Фото: Харківська обласна прокуратура

Намагалася русифікувати навчальний процес на Харківщині: літню колаборантку затримали і тепер судитимуть

У Харківській області судитимуть 62-річну жінку за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Вона добровільно пішла на співпрацю з ворогом під час окупації Куп’янщини та намагалася русифікувати навчальний процес у гімназії, яку очолила при окупантах.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура у Telegram-каналі.

За даними слідства, у липні 2022 року обвинувачена, перебуваючи на території Куп’янщини, на той час окупованій російськими загарбниками, добровільно пішла на співпрацю з ворогом. Жінка погодилась на пропозицію окупантів очолити так звану "Великохуторскую гимназию ВГА Купянского района", створену на матеріально-технічній базі українського навчального закладу. 

"Новоспечена "и.о. директора" повідомила вчителям гімназії та батькам учнів про встановлення та впровадження стандартів освіти РФ. Колаборантка збирала списки вчителів, згодних працювати на таких умовах, та здійснювала набір технічного персоналу", йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що обвинувачена ретельно готувалась до нового навчального року — проводила інвентаризацію майна, отримала від представника окупаційної влади зразки документів відповідно до стандартів РФ, у тому числі свідоцтва про отримання середньої освіти. 

Задля остаточної русифікації освітнього процесу "директорка" гімназії навіть зробила опис українських підручників і книжок для їхнього подальшого вилучення як "нацистської" літератури.  

Згідно з матеріалами справи, колаборантка за особистим підписом склала "ведомость на канцелярские принадлежности первокласников" та "список учеников". Обвинувачена встигла організувати й провести свято Першого дзвоника восени 2022 року, але остаточно втілити плани з русифікації освітнього процесу їй не вдалось у зв’язку з деокупацією.

Наразі жінка перебуває під вартою. Судитимуть колаборантку в Орджонікідзевському районному суді м. Харкова.

Нагадаємо, депутат однієї з міськрад Херсонщини отримав підозру в колабораціонізмі, оскільки під час тимчасової окупації регіону перейшов на бік ворога, а пізніше став кандидатом у депутати від партії "Єдина Росія".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.02.2024 11:10