Фото ілюстративне. Джерело: Офіс президента

Нардепи готові ухвалити важливі антикорупційні закони: вони потрібні для вступу в ЄС

Комітет з питань антикорупційної політики рекомендував парламенту прийняти у другому читанні два важливі законопроекти щодо боротьби з корупцією. Вони потрібні для вступу України до Євросоюзу.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Комітет Ради погодив ухвалення у другому читанні законопроекту №10203-1 Про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

Документ пропонує збільшити кількість штату НАБУ з 700 до 1 000 осіб, зокрема, збільшити кількість осіб начальницького складу з 500 до 750 осіб.

Враховуючи обмежені можливості фінансування у період воєнного стану, реалізовувати це будуть поступово. Зокрема, з 2024 до 2026 року НАБУ збільшуватимуть на 100 посад щороку. Раніше з’являлася інформація, що на цей проект планують виділи 1,7 мільярда гривень на три роки.

Крім того, комітет з питань антикорупційної політики Ради рекомендував до другого читання законопроект №10262 про скасування обмежень повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції. Ухвалений у першому читанні документ дає можливість НАЗК перевіряти майно, набуте до публічної служби.

Раніше Єврокомісія у своєму звіті щодо оцінки євроінтеграційних зусиль України звернула увагу на необхідність скасування обмежень повноважень НАЗК. Йдеться про продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки.

Нагадаємо, що на початку вересня Національне агентство з питань запобігання корупції закликало Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.12.2023 12:16