НАТО випадково розсекретило місця зберігання ядерної зброї США в Європі

17 ЛИПНЯ 2019 09:55

Парламентська асамблея НАТО випадково опублікувала доповідь, де розповідалося про місця зберігання ядерної зброї США. Стало відомо про п'ять місцях в Європі: Бельгії, Італії, Німеччині, Нідерландах і Туреччині.

Хоча докази присутності американської ядерної зброї в європейських країнах були і раніше. У 2009 році колишній посол США в ФРН Філ Мерфі в дипломатичній телеграмі висловлював сумніви і побоювання щодо тривалості зберігання зброї в цих країнах.

На цей раз підтвердження виходити з доповіді, який підготував член Комітету з оборони Парламентської асамблеї НАТО з Канади ще в квітні. Однак ЗМІ заговорили про це лише через місяць. У документу вказувалося розташування 150 одиниць ядерної зброї США.

- Ці бомби зберігаються на шести американських і європейських базах - Kleine Brogel в Бельгії, Buchel в Німеччині, Aviano і Ghedi-Torre в Італії, Volkel в Нідерландах і Incirlik в Туреччині, - написано в документі.

Однак незабаром після публікації документ видалили, повідомляє американське видання The Washington Post.

Їх джерело повідомило, що це не офіційний документ альянсу. А напередодні була опублікована нова доповідь, але вже без місць зберігання бомб.

Світ, 17.07.2019 09:55