Фото: Вікіпедія

Навчання українських пілотів на F-16: США можуть прийняти важливе рішення

Сполучені Штати Америки будуть відкриті до тренувань українських пілотів на винищувачах F-16 на власній території. Це станеться за умови, що буде досягнуто потенціал для навчання в Європі. 

Відповідну заяву зробив координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє "Голос Америки". Також представник Білого дому відповів на запитання журналістів про ймовірні затримки процесу підготовки українських пілотів.

"Наші європейські союзники, як я вже сказав, очолюють ці зусилля. Але якщо потенціал для навчання в Європі буде досягнуто, ми, безумовно, відкриті до тренувань українських пілотів тут, у Сполучених Штатах", — заявив Кірбі.

Він також нагадав, що президент США Джо Байден на саміті "Великої сімки" у Хіросімі розставив акценти, що Вашингтон підтримує надання F-16 українським Військово-повітряним силам.

"І причина того, чому ми робимо це, є складовою ширших зусиль, щоб переконатися, що ми продовжуємо покращувати українську самооборону та військовий потенціал у довгостроковій перспективі", — додав Кірбі.

За словами Кірбі, отримання таких сучасних літаків, як F-16, займає певний час.

"Це не тільки функція передачі фактичних планерів, але навчання, відповідна підготовка пілотів, а також організація всіх зусиль із технічного обслуговування, логістики та підтримки, які необхідні для того, щоб мати сучасні літаки, такі як F-16, у вашому флоті. Все це займає певний час. Тож це буде довгостроковою роботою", — зауважив Кірбі.

Координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому наголосив, що процес отримання Україною F-16 буде багатоетапним процесом, і США прагнуть допомогти союзникам "просувати цей процес настільки швидко, наскільки це можливо".

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв, що навчання триватимуть щонайменше шість місяців. За його словами, Україна ще повинна модернізувати деяку інфраструктуру для літаків. Резніков сподівається, що F-16 у небі над Україною літатимуть вже до весни наступного року.

Раніше видання CNN із посиланням на чиновників повідомляло, що Сполучені Штати Америки все ще чекають від європейських чиновників остаточного плану підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Його мають затвердити у Білому домі перш ніж програма почнеться.

Нагадаємо, підготовка до навчань українських пілотів на винищувачах F-16 уповільнюється, бо деякі країни бояться провокувати Росію. Політика залякування агресора показала свою ефективність. Таку заяву зробив колишній Верховний командувач об'єднаних сил НАТО у Європі Філіп Брідлав. Він наголосив, що в питанні надання Україні винищувачів, політика РФ щодо залякування Заходу показала неабияку ефективність.

Варто відзначити, що атакою по Прикарпаттю 11 серпня росіяни хотіли завдати удару по українських льотчиках, які готуються до навчання на винищувачах F-16. Усі пуски "Кинджалів" у пʼятницю були спрямовані на Івано-Франківську область, хоча одну ракету вдалось знищити на Київщині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2023 09:41