Фото: ДБР

Неякісні бронежилети для ЗСУ: справу екс-чиновників Міноборони передали до суду

Працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії із Службою безпеки України завершили досудове розслідування щодо колишніх заступника міністра оборони, виконувача обов’язків керівника Департаменту державних закупівель Міністерства оборони та посадовця Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України, які закупили неякісну амуніцію для українських воїнів.

Про це повідомила прес-служба ДБР. Зазначається, що наразі обвинувальний акт направлено до суду.

Що встановило слідство

За даними правоохоронців, у 2022 році посадовці організували закупівлю неякісних бронежилетів від болгарської компанії. Через це державі було завдано збитків на суму 1,7 мільярда гривень. Замовлення було оформлено по повній передоплаті з боку Міноборони.

Як з’ясувалося, закуплені бронежилети не відповідали необхідним стандартам якості, а це своєю чергою створило загрозу життю військових та вплинуло на обороноздатність країни. Крім того, закупівля неякісної амуніції також призвела до затримок у постачанні захисного спорядження для ЗСУ. У жовні минулого року екс-чиновникам Міноборони оголосили про підозру.

"Екс-заступник міністра оборони, в.о. керівника Департаменту державних закупівель Міністерства оборони та екс-посадовець Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ обвинувачуються у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше в Україні спалахнув скандал через неякісні консерви, які поставили українським бійцям. Зокрема, одна з лабораторій Міністерства оборони схвалила поставку для Збройних сил України майже 11 тисяч бляшанок тушкованої свинини, яка є непридатною до вживання. Зокрема, замість м’яса консерви наповнили сумішшю сухожиль, шкіри й жирової тканини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 17.10.2024 17:59