Фото ілюстративне. Джерело: МЗС Польщі

"Незаконно та нечесно": Польща прокоментувала "вибори Путіна" в Росії

У Польщі не вважають президентські "вибори" в Росії законними, вільними та чесними. Їх провели зі значними порушеннями міжнародного права, зокрема, Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Про це йдеться у спеціальній заяві Міністерства закордонних справ Польщі. Там наголосили, що голосування відбувалося в умовах найжорстокіших репресій проти населення, що унеможливило вільний демократичний вибір.

"Усупереч міжнародному праву, "вибори" організували й на тимчасово окупованих територіях України: в Криму та Севастополі, а також на території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Голосування також проводили в молдовському Придністров'ї та належних Грузії регіонах Цхінвал / Південна Осетія й Абхазія. Таким чином організовані "вибори" не можна вважати законними, вільними та чесними", — зазначено в заяві.

У МЗС Польщі також додали, що від початку вторгнення в Україну російська влада значно посилила репресії проти політичної опозиції, громадянського суспільства, неурядових організацій і незалежних ЗМІ, а також "усіх тих громадян, які наважуються критикувати дії російської влади, включно з агресією проти України". Трагічною кульмінацією цих дій у відомстві назвали смерть опозиційного політика Олексія Навального у виправній колонії.

Послідовне запровадження репресивного законодавства, що обмежує громадянські свободи та права, зокрема, політичні, військова цензура, політично вмотивовані кримінальні справи та недопуск до участі у виборах кандидатів, які висловлюють антивоєнні погляди, означає, що ці "вибори" не можуть вважатися ні вільними, ні чесними.

"Польща послідовно та рішуче засуджує подібні дії. Ми також заперечуємо проти недопуску незалежних російських спостерігачів до участі в спостереженні за процесом голосування і незапрошення спостерігачів ОБСЄ", — наголошується в повідомленні.

Таким чином Польща не визнає організацію та результати "виборів" на окупованих територіях. Росія має понести відповідальність за їхню організацію та проведення на українських територіях.

"Польща незмінно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах", — зазначили в заяві польського МЗС.

Нагадаємо, що після закриття виборчих дільниць на "виборах Путіна" Всеросійський центр вивчення громадської думки оголосив результати свого екзитполу. Згідно з ними Володимир Путін "перемагає" з 87 відсотками голосів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.03.2024 23:54