Виступ Володимира Зеленського у США. Джерело: AP

"Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я": Зеленський закликає світ зберегти Україну в боротьбі, — Time

Авторитетне видання Time опублікувало велику статтю оглядача Саймона Шустера про російсько-українську війну. Опираючись на власні враження та розмови з політиками України та США, він описав зміни в ставленні до неї світової спільноти та перспективи щодо майбутнього.

Свій матеріал журналіст побудував на персоні президента Володимира Зеленського, порівнявши, як його сприймали під час першого візиту до Вашингтона ("спостерігаючи за його промовою з балкона, я нарахував 13 овацій, перш ніж перестав стежити"), з тим, наскільки охолонуло ставлення зараз, під час вересневого візиту.

Зеленському все важче переконувати партнерів

Автору український лідер видався виснаженим, але таким же переконаним у перемозі, як і раніше. "Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Ніхто", — сказав Зеленський йому в інтерв’ю. Намагаючись вселити цю віру своїм союзникам, президент України зауважив, що це "забирає всю силу й енергію".

За словами Саймона Шустера, Володимир Зеленський відчуває під час своїх подорожей, що глобальний інтерес до війни впав. Як і рівень міжнародної підтримки. "Найстрашніше, що частина світу звикла до війни в Україні. Втома війною накочується хвилею. Ви бачите це в США, у Європі. І ми бачимо, що як тільки вони розпочинають трохи втомлюватися, це стає для них схожим на шоу: "Я не можу дивитися цей повтор в 10 раз", — зауважив український президент під час розмови з журналістом.

Саймон Шустер зазначив, що підтримка допомоги Україні в США, це підтверджують цифри, і візит Зеленського не допоміг її пожвавити. Близько 41% американців усе ще хочуть, щоби Конгрес надав Києву більше зброї, порівняно з 65% у червні, коли Україна розпочала великий контрнаступ. Такими є дані останнього опитування Reuters. Тож Зеленському все важче переконувати партнерів, що перемога не за горами. До того ж із початком війни в Ізраїлі навіть утримати увагу світу на Україні стало серйозною проблемою.

Близьке оточення українського президента розповіло автору статті, що блиск оптимізму Зеленського, почуття гумору, схильність оживляти зустріч у бойовій кімнаті жартами не збереглися до другого року повномасштабної війни. "Тепер він заходить, отримує оновлення, віддає накази та виходить", — розповів один із представників його команди. Інший член команди президента додав Шустеру, що найбільше Зеленський почувається зрадженим своїми західними союзниками.

Виграти війну на українських умовах

Але переконання президента України не змінилися. Саймон Шустер зробив висновок, що він не має наміру відмовлятися від боротьби або домагатися будь-якого миру. Навпаки, його віра в остаточну перемогу України над Росією затверділа в формі, яка турбує деяких його радників. Воно непорушне, межує з месіанським. "Він обманює себе", — розчаровано сказав журналісту один із його найближчих помічників. "У нас немає варіантів. Ми не виграЄмо. Але спробуй йому це сказати", — наголосив цей співрозмовник.

Зеленський залишається категорично проти навіть тимчасового перемир'я. "Для нас це означало би залишити цю рану відкритою для майбутніх поколінь. Можливо, це заспокоїть когось і всередині нашої країни, і за її межами. Але для мене це проблема, тому що ми залишилися з цією вибуховою силою. Ми лише затримуємо її детонацію", — пояснив президент України в розмові з медійником.

Саймон Шустер побачив у Зеленського твердий намір виграти війну на українських умовах. При цьому українці частково змінюють тактику, щоби досягнути цього. Усвідомлюючи, що потік західної зброї з часом може вичерпатися, в Україні нарощують власне виробництво безпілотників і ракет, які використовуються для нападу на російські шляхи постачання, командні центри та склади боєприпасів далеко за лінією фронту.

За словами журналіста, Зеленський побоюється, що якщо росіян не зупинити в Україні, то бойові дії поширяться за її межі. "Я довго жив із цим страхом. Третя світова війна може розпочатися в Україні, продовжитися в Ізраїлі, звідти перейти в Азію, а потім вибухнути десь іще", – заявив український президент. Таким, на думку Саймона Шустера, був його головний посил у Вашингтоні: допоможіть Україні зупинити війну, поки вона не поширилася, і поки не стало надто пізно. При цьому Зеленський переживає, щоби до цих важливих тез і надалі дослухався світ.

Обкладинка видання Time

Обкладинка видання Time

Нагадаємо, що в неділю, 29 жовтня, президент України Володимир Зеленський повідомив про хорошу новину за підсумками саміту на Мальті. Вона стосується зустрічі радників щодо «Формули миру». Зеленський наголосив, що Україна вже готується до важливих кроків, які заплановані на перші тижні листопада.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.10.2023 17:50