Дмитро Кулеба. Джерело: МЗС України

Німеччина ініціювала пошук систем ППО Patriot для України, — Кулеба

Німеччина 4 квітня ініціювала пошук наявних систем протиповітряної оборони Patriot для України. Відповідна інформація була оголошена на зустрічі Ради Україна-НАТО у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час зустрічі з журналістами, пише "Європейська правда".

За словами глави українського МЗС, Німеччина як голова коаліції з ППО, що працює в межах "Рамштайну", "негайно ініціює аналіз усіх наявних не лише в союзників, а й узагалі у світі систем, батарей Patriot та інших систем ППО".

"І що можна зробити, які комбінації побудувати для того, щоб ці батареї були доставлені в Україну", — заявив Кулеба.

Постачання Patriot — головна тема зустрічі

Дмитро Кулеба підтвердив, що під час зустрічі Ради Україна-НАТО просував виключно одну ключову тему — постачання систем Patriot. При цьому партнери планували обговорити довгострокові зобов'язання.

"Один із дуже досвідчених міністрів сказав, що це була найжорсткіша промова міністра закордонних справ, яку він чув у своєму житті. Я перепросив за те, що зіпсував святковий настрій — день народження НАТО, але я відчував, що потрібно занурити колег у сувору реальність жителів Харкова, Одеси, Львова", — заявив Кулеба.

Міністр підкреслив, що ті міністри, які були в Україні й чули роботу систем протиповітряної оборони, на відповідні прохання Києва "реагують інакше".

Раніше Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу досі не передали Україні достатньо систем протиповітряної оборони. За його словами, щоб змінити ситуацію, потрібна політична воля. У інтерв'ю Reuters глава МЗС зазначив, що у партнерів є в наявності понад 100 зенітних ракетних комплексів Patriot, але вони не готові передати для потреб України, навіть п'ять-сім додаткових систем.

Нагадаємо, внаслідок масованого російського обстрілу України, який стався 22 березня, компанія ДТЕК втратила 50% генераційних об'єктів. Ця ворожа атака на енергосистему України стала найбільшою за весь час повномасштабного вторгнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 04.04.2024 16:31