Фото: ua-energy.org

Норвегія у 2024 році збільшить оборонний бюджет з акцентом на підтримку України

Уряд Норвегії планує збільшити оборонний бюджет країни на 15 мільярдів крон (приблизно 1,7 мільярда доларів). Частина коштів буде виділена для допомоги Україні.

Про це заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стере, пише BNN Breaking.

Зазначається, що таким чином оборонний бюджет Норвегії збільшиться на 20% порівняно з поточним роком.

"Запропонований бюджет у розмірі 90,8 мільярда крон (приблизно 10,2 мільярда доларів) на 2024 рік буде розподілено за трьома ключовими напрямами: підвищення потенціалу сил оборони, підтримка України та подальше зміцнення обороноздатності країни", — пише видання.

Варто додати, що Норвегія планує досягти мети НАТО щодо витрат на оборону у розмірі 2% ВВП до 2026 року. Зараз країна витрачає на оборону трохи більш як 1,4% свого ВВП, за даними уряду. Після холодної війни оборонні витрати країни відносно її економіки зменшилися, але останні події, зокрема воєнні дії в Україні, показали необхідність посилення Збройних сил.

Зокрема, міністр фінансів Норвегії Трюгве Слагсволд Ведум заявив про потребу підвищити витрати на оборону, безпеку і готовність, порівнюючи це з оплатою більшого страхового тарифу. Також він наголосив на значущості цих витрат у зв’язку з географічним розташуванням Норвегії, яка межує з Росією в Арктичному регіоні, хоча ніколи не перебувала в стані війни зі своїм східним сусідом.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам повідомив, що Норвегія передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок. Вони призначені для доставлення вантажів у райони, де немає доріг. Такі авто легко маневрують на місцевості, недоступній для колісних транспортних засобів. Їх можна використовувати для перевезення боєприпасів, харчових продуктів та води для українських військових у польових умовах. Машини перебували на зберіганні у норвезької армії, але зараз проходять технічне обслуговування перед передачею Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 17:18