Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Нова хвиля мобілізації в Росії: в ISW розповіли, чого боїться Путін

Оскільки кремлівський диктатор Володимир Путін побоюється, що мобілізація в Росії є прямою загрозою стабільності його режиму, вона залишається малоймовірною у короткостроковій і середньостроковій перспективі.

До такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони зазначили, що повідомлення про можливість оголошення Росією ще однієї хвилі мобілізації з’являлися як до інавгурації Путіна, так і після початку операції ЗСУ у Курській області в серпні 2024 року. Однак кремлівський диктатор поки що не санкціонував таку мобілізацію.

Зокрема, нещодавно російське опозиційне видання Meduza повідомило, що джерела, близькі до уряду Росії, стверджували, що Кремль розглядав ідею мобілізації відразу після Курської операції. Але російський Кабмін та пов'язані з Кремлем бізнесмени виступили проти цих міркувань.

Окрім того, Путін послідовно сигналізував протягом усієї операції ЗСУ в Курській області про свою прихильність до набору добровольців, хвалячись кількістю новобранців, зацікавлених у бойових діях в Україні. Також у відповідь на дії українських сил диктатор особисто зустрічався із російськими добровольцями.

Аналітики додали, що Путін не скористався заходженням українських військ у Курську область як можливістю підготувати російське суспільство до мобілізації в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Натомість він вирішив сформувати нові нерегулярні формування та розширити зусилля з вербування російських добровольців.

Кремль і міноборони Росії значною мірою шокували російське суспільство, коли оголосили часткову мобілізацію наприкінці вересня 2022 року. Тож зараз Путін прагне уникнути негативної реакції суспільства у відповідь на нову хвилю мобілізації.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російська влада поставила завдання російським військам витіснити українські сили з Курської області до середини жовтня 2024 року та створити "буферну зону" в прикордонних районах України вздовж міжнародного кордону з Росією на північному сході України до кінця жовтня — російські військові навряд чи досягнуть цього за такий короткий термін.
  • Кремль продовжує сигналізувати про свою прихильність покращенню роботи російських безпілотників в Україні та можливостей виробництва дронів на тлі зусиль компенсувати соціальні й економічні наслідки тривалої російської війни.
  • Путін заявив, що Росія повинна забезпечити вільне пересування російських громадян між материковою Росією та Калінінградською областю.
  • Надання індійських артилерійських снарядів через європейських посередників в Україну створює напруженість у російсько-індійських відносинах.
  • Європарламент закликав країни-члени ЄС зняти обмеження на можливість України використовувати західні системи великої дальності для ударів по військових об’єктах у Росії.
  • Українські війська незначно просунулися в Курську область. Українські сили нещодавно просунулися поблизу Покровська, а російські сили просунулися поблизу Харкова, Сватового, Сіверська, Часового Яру, Покровська та Гуляйполя.

Нагадаємо, вчора видання The Wall Street Journal оприлюднило інформацію, що міністерство оборони Росії тисне на очільника Кремля Володимира Путіна, аби той оголосив нову хвилю мобілізації для війни на виснаження проти України. Це мало би компенсувати великі втрати окупантів на полі бою.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.09.2024 07:53