Фото: agravery.com

Одна з країн скасувала санітарний контроль для транзиту українського зерна

Молдовський уряд прийняв рішення звільнити українське зерно від перевірки Національного агентства безпеки харчових продуктів. Йдеться про продукцію, яка йде транзитом через Молдову.

Як повідомляє видання Newsmaker, молдовський парламент запровадив тимчасове призупинення дії закону "Про захист рослин і фітосанітарний карантин" щодо українського зерна, яке перевозять через територію країни до румунських портів Рені та Галац, а також залізницею.

Зазначається, що ця пільга для українського зерна діятиме до 14 вересня цього року. В уряді сусідньої країни наголосили, що цей вид товарів перетинає територію Молдови в спеціалізованих транспортних засобах, тому ризик ввезення карантинних організмів невеликий.

"У випадку виникнення пригод із транспортом або вантажем під час його транзиту через Молдову перевізники мають повідомити ANSA протягом двох годин", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, очільник парламентської комісії з питань сільського господарства та харчової промисловості Молдови Олександр Трубка, який є автором пропозиції, заявив, що ухвалення цього законопроекту дозволить розв'язати проблему транзиту товарів нетваринного походження з України. Йдеться про затори, які утворюються на молдовському кордоні через збільшення потоку українських товарів. 

Нагадаємо, у травні заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький повідомляв, що під час повномасштабного вторгнення окупанти вкрали та знищили українського зерна та іншої агропродукції на мільярди доларів. За його словами, Росія викрала з окупованих територій України понад 1 700 тонн української агропродукції та продовжує знищувати сільськогосподарську інфраструктуру.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.07.2024 15:50