Джорджа Мелоні. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Офіційно: країни "Великої сімки" досягли домовленості щодо використання російських активів

Під час саміту 13 червня країни "Великої сімки" досягли суттєвого прогресу в питанні використання російських заморожених активів, які будуть спрямовані на користь України.

Таку заяву зробила глава італійського уряду Джорджа Мелоні.

"G7 чітко підтвердила це зобов'язання, і я підтверджую, що ми досягли політичної угоди щодо надання додаткової фінансової підтримки Україні в розмірі близько 50 мільярдів доларів до кінця року через механізм позики, для погашення якої можуть бути використані надприбутки від російських активів, пов'язаних у наших юрисдикціях", — йдеться у заяві Мелоні.

За її словами не йдеться про конфіскацію активів, а про відсотки, що будуть з часом нараховуватись.

"Ви чудово розумієте, що сьогоднішній крок — це фундаментальний політичний крок, який тепер потрібно буде швидко визначити з технічного погляду, вочевидь беручи до уваги рамки, вже ухвалені на рівні Євросоюзу, але це несподіваний результат, яким я особливо пишаюся", — додала Джорджа Мелоні.

Раніше повідомлялось, що представники G7 досі працюють над доопрацюванням деталей того, як використовувати прибуток, отриманий від заморожених активів Росії, що, як вони сподіваються, стане одним із головних результатів саміту.

Нагадаємо, речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що лідери "Великої сімки" цього тижня оголосять про кроки щодо доставлення нової допомоги Україні, виходячи із вартості заморожених російських фінансових активів.

Своєю чергою голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час конференції з відновлення України — Ukraine Recovery Conference в Берліні 11 червня заявила, що Україна в липні отримає перші кошти від заморожених російських активів. Йдеться про суму 1,5 мільярда євро.

За даними Bloomberg, лідери "Великої сімки" закличуть Китай припинити сприяти та підтримувати війну Росії проти України. Вони також виступлять зі зверненням до Пекіна, щоб той підштовхнув Москву до виведення військ з України та підтримав справедливий мир.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2024 21:18