Колишній генпрокурор Росії Юрій Чайка. Джерело: росЗМІ

Онук колишнього генпрокурора Росії пов'язаний із компаніями, які "відбудовують" окупований Маріуполь, — "Схеми"

У захопленому рашистами Маріуполі ремонтом багатоповерхових житлових будинків займається російська компанія з орбіти внука Юрія Чайки — колишнього генерального прокурора Росії, а нині повноважного представника президента Росії в Північно-Кавказькому федеральному окрузі.

Відповідне розслідування на цю тему провели спільно журналісти "Схем" ("Радіо Свобода") та видання "Бюро".

За повідомленнями пропагандистських російських ЗМІ, ремонти підʼїздів, заміну електрощитових, роботи зі скління в Маріуполі, зокрема в Орджонікідзевському районі, на вулицях Олімпійській і Азовстальській, здійснює компанія "Премиум", роботою якої не задоволені місцеві мешканці.

Журналісти встановили, що співзасновником ООО "Премиум" (з грудня 2023 року компанія перереєстрована в Луганську за російським законодавством, до цього працювала в Ульяновську в Росії) є громадянин Росії В’ячеслав Кобець. Він є головою правління групи компаній "МБК", що займаються, зокрема, залізничними перевезеннями, торгівлею та будівництвом. У цю групу входить фірма "Первая гранитная мастерская". Вона випускає тротуарну та фасадну плитку в Новосибірській області. Бізнес-партнер Кобця в "Первой гранитной мастерской" — Сергій Артемович Чайка.

Це 22-річний онук колишнього російського генпрокурора Юрія Яковича Чайки. Сергій Чайка є співвласником десяти компаній у Росії, що проводять різноманітну діяльність: це вирощування зернових, надання в оренду транспорту, послуги у сфері дизайну, будівництва й інше. У власності Сергія, за інформацією з джерел із російської бази ДАІ, — Toyota Land Cruiser 200 та Mercedes-Benz E-Class. На фото у соцмережі Вконтактє Сергій Чайка позує у кріслі приватного літака, у формі автогонщика та на тлі льодової арени. Журналісти звернулися до Сергія Чайки за коментарем через Telegram, але відповіді не отримали.

У розслідуванні зазначено, що родина Чайки побудувала бізнес-імперію з інтересами в різних сферах — від соляної промисловості та девелопменту до розвитку міських просторів і вивезення сміття, йдеться у розслідуванні.

Нагадаємо, в червні радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв, що в тимчасово окупованому Маріуполі рашисти будують табір. Там проживатимуть біженці з Бєлгородської області Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.07.2024 12:20