Віктор Орбан. Джерело: соцмережа X

Орбан назвав країну Європи, яка веде "найбільш лицемірну політику": це сусіди України

Відверто антипольські заяви озвучив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він зазначив, що через "лицемірну політику" Польща хоче стати твердинею номер один у Європі для США.

Про це заявив Віктор Орбан у програмному виступі в літньому таборі Тушваньош у Румунії. Основні тези промови навело видання HVG.

Він зауважив, що хотів би сказати "декілька прямих, чесних, братніх слів" польським братам, які "вже достатньо дали нам копняка під зад".

Угорський політик згадав про те, що раніше суттю європейської системи влади була вісь Париж — Берлін.

"Після початку війни з'явився інший центр й інша вісь сили. Вісь Берлін — Париж більше не існує, а якщо й існує, то вона стала неактуальною й обхідною. Новий центр сили та вісь тепер виглядає як Лондон, Варшава, Київ, країни Балтії та Скандинавії", — пояснив прем'єр-міністр Угорщини.

За словами Орбана, "це старий польський план", який має на меті розв'язати проблему Польщі, затиснутої між гігантською німецькою державою та гігантською російською державою, шляхом перетворення Польщі на європейську твердиню номер один для США.

Орбан вважає, що заради цієї стратегії Польща відмовилася від співпраці з Вишеградською групою.

"Вишеградська група означає визнання того, що є сильна Німеччина, є сильна Росія, й у співпраці з центральноєвропейськими державами ми створюємо третього гравця між ними. Поляки відійшли від цього та розпочали реалізовувати іншу стратегію, яка оминає німецько-французьку вісь", — сказав він.

Отже, за його словами, поляки ведуть найбільш "лицемірну політику" в усій Європі.

"Вони читають нам моралі, критикують нас за економічні відносини з росіянами, а самі безсоромно ведуть з ними бізнес і купують через посередників нафту, заправляючи нею польську економіку. Навіть французи кращі, які минулого місяця перевершили нас у закупівлі газу у росіян, але принаймні не читають нам нотацій з моралі. Поляки роблять бізнес і читають нам нотації. Я не бачив такої глибокої лицемірної політики в Європі за останні десять років", — заявив угорський прем'єр.

Варто зазначити, що в часи перебування при владі у Польщі партії "Право і справедливість" Варшава і Будапешт вважалися дуже близькими союзниками, особливо у контексті протистояння Брюсселю, який вимагав від країн дотримання верховенства права.

Відносини між двома країнами стали прохолоднішими після російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року через розбіжності у ставленні до цього вторгнення. Однак досі Орбан не дозволяв собі настільки відвертої критики на адресу Польщі.

Нагадаємо, що європейські лідери продовжують обговорювати те, як реагувати на поїздки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії та Китаю, а також на позицію Угорщини щодо ролі ЄС в Україні. Обговорення відбулися також на рівні міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.07.2024 20:19