Жозеп Боррель. Джерело: aa.com.tr

У Євросоюзі готують відповідь на "мирний тур" Орбана до Росії та Китаю

Європейські лідери продовжують обговорювати те, як реагувати на поїздки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії та Китаю, а також на позицію Угорщини щодо ролі ЄС в Україні. Цього разу обговорення відбуваються на рівні міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на заяву голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

"Ми обговоримо подію та позиції, на яких наполягає угорський уряд", — зазначив Боррель, назвавши їх "неприйнятними".

За його словами, деякі країни-члени хочуть, щоби блок зайняв жорсткішу позицію щодо Будапешта. Серед пропозицій — бойкот або зниження рівня участі міністрів у неформальній зустрічі в Будапешті наприкінці серпня. Хоча країни Європейського Союзу розходяться в думках щодо доцільності таких заходів.

Як відомо, на початку липня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідав Київ, де запропонував Україні припинити вогонь перед початком мирних переговорів із Росією. Пізніше він вирушив на переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, а потім — до Китаю на зустріч із Сі Цзіньпіном.

Посли країн Євросоюзу розкритикували Орбана за його "мирну місію". Депутати Європарламенту також закликали позбавити Угорщину права вето. Після візитів Орбана до Китаю та Росії шість країн оголосили, що не направлятимуть своїх міністрів на засідання, організовані Угорщиною в рамках її головування в Раді ЄС.

Нагадаємо, минулого тижня в листі у відповідь Віктору Орбану президент Європейської ради Шарль Мішель зазначав, що головування в Європейській раді не дає мандату діяти від імені Євросоюзу. Позиція ЄС щодо підтримки України узгоджена одностайно та залишатиметься незмінною стільки, скільки цього буде потрібно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.07.2024 13:34