Шарль Мішель. Джерело: Офіс президента України

"Україна — жертва, Росія — агресор": президент Євроради Мішель написав Орбану лист у відповідь

Головування в Європейській раді не дає мандату діяти від імені Євросоюзу. Позиція ЄС щодо підтримки України узгоджена одностайно та залишатиметься незмінною стільки, скільки цього буде потрібно.

Так відповів прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану у своєму листі президент Європейської ради Шарль Мішель. Цей документ, датований 16 липня, потрапив у розпорядження журналістів "Радіо Свобода". Раніше Орбан у першому листі, серед іншого, пропонував відновити дипломатичні відносини з Росією.

Очільник Євроради зазначив, що бере до уваги думки та пропозиції угорського прем’єра, та водночас звертає його увагу, що позиція ЄС щодо України погоджена консенсусом і підтверджена під час останнього саміту лідерів, що відбувся у червні.

"Ми, ЄС, підтвердили нашу непохитну прихильність підтримувати Україну та її народ стільки, скільки це буде потрібно, і настільки інтенсивно, наскільки це необхідно", — зазначив Шарль Мішель.

Президент Євроради також нагадав про відсутність мандату в Угорщини, що на ротаційній основі нині головує в Раді ЄС, виступати від імені об’єднання на міжнародній арені.

"Я чітко заявив про це ще до вашого візиту до Москви, згодом це повторив високий представник Боррель у заяві від 5 липня", — зауважив високопосадовець.

Шарль Мішель також відкинув твердження Орбана про те, що ЄС провадив "провоєнну політику", вказуючи, що ситуація виглядає навпаки: "Росія є агресором, а Україна — жертвою, яка реалізує своє законне право на самооборону". Найпрямішим шляхом до миру високопоставлений чиновник ЄС назвав виведення Росією її військ з України.

У листі президент Євроради підсумував, що жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України.

"ЄС послідовно прагне створити широку міжнародну підтримку всеосяжного, справедливого та тривалого миру на основі Статуту ООН і міжнародного права відповідно до ключових принципів і цілей української Формули миру. Євросоюз не шкодує зусиль, щоби зв’язатися з усіма партнерами в цьому плані, включно з Китаєм", — наголосив Мішель.

Президент Євроради також відзначив, що копію цього листа отримають держави-члени ЄС. Про листування також повідомлять Україну.

Раніше Віктор Орбан надіслав Шарлю Мішеля листа, в якому проінформував його про результати своєї так званої мирної місії: турне Києвом, Москвою, Пекіном, Вашингтоном, Флоридою. Остання зупинка на цьому маршруті пов’язана з тим, що угорського прем’єра приймав у своєму маєтку кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп.

Орбан зазначив, що інтенсивність війни Росії проти України "найближчим часом істотно посилиться". Угорський топ-посадовець закликав до переговорів із Китаєм про мирну конференцію та відновлення дипломатичних відносин із Росією. Угорський прем’єр також акцентував, що в разі перемоги на виборах у США Дональда Трампа той не чекатиме на інавгурацію, а "негайно" буде готовий взяти на себе роль мирного посередника.

Нагадаємо, речник Єврокомісії Стефан де Кеерсмакер заявив, що Європейська комісія хоче показати невдоволення неузгодженими зовнішньополітичними кроками Віктора Орбана. Для цього в Європі вирішили знизити рівень представництва на неформальних засіданнях Ради ЄС під час угорського головування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 23:36