Віктор Орбан. Джерело: Офіс президента України

Орбан надіслав таємний лист керівництву ЄС про війну в Україні: ЗМІ дізналися деталі

Російський диктатор Володимир Путін упевнений у поразці України. Він ретельно підраховує втрати українських сил на полі бою та вважає, що час працює на користь Росії.

Про це йдеться в таємному листі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на адресу голови Європейської ради Шарля Мішеля. Таку інформацію оприлюднив розслідувальний проект "Система".

Розслідувачі зазначили, що лист датований 5 липня, його угорський прем’єр-міністр відправив з Азербайджану, куди Орбан вирушив після зустрічі з Путіним. Документ не призначений для широкої публіки. Журналісти отримали його копію від європейського чиновника. Справжність листа підтвердили ще два чиновники Євросоюзу.

Орбан зазначив, що під час поїздок в Україну та Росію не виступав від імені всього ЄС, а лише хотів дізнатися про позиції сторін, які воюють. Очільник Угорщини "скупо згадав позицію Зеленського, але докладно переказав погляди Путіна".

За інформацією Орбана, російська влада впевнена, що "час не на боці України, а на боці російських сил". У розмові з угорським прем'єром Путін не згадував про російські втрати на фронті, проте багато розповідав про свої підрахунки українських втрат.

"Президент Росії здивований тим, що Зеленський відкинув тимчасове припинення вогню. За словами Путіна, вони готові розглянути будь-яку пропозицію про припинення вогню, яка не послужить прихованій передислокації та перегрупуванню українських сил", — написав Орбан.

Він також вважає, що Москва та Київ готові до мирних переговорів лише за участю обидвох сторін. Після саміту світу у Швейцарії Україна заявила, що наступного саміту запросить Росію. Це єдиний момент у листі, коли Орбан детально переказує позицію України щодо переговорів.

Нагадаємо, вчора в інтерв'ю німецькому виданню Bild Віктор Орбан висловив переконання, що російський диктатор Володимир Путін не наважиться напасти на країну НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.07.2024 08:54