Джерело: Getty Images \ Global Images Ukraine

Особливий турнір для України: все, що треба знати про Євро-2024

У п’ятницю, 14 червня, в Німеччині стартує чемпіонат Європи з футболу серед національних збірних — найважливіша футбольна подія року. До когорти 24 учасників Євро-2024 пробилася і збірна України.

Чемпіонат Європи з футболу проводиться кожні чотири роки під егідою УЄФА. Це 17-й розіграш турніру. Сьогодні його відкриє поєдинок Німеччина — Шотландія у Мюнхені. Триватиме Євро-2024 до 14 липня, коли у Берліні відбудеться фінальний матч.

Відбір до Євро-2024

Відбірковий турнір проходив таким чином: 7 груп по 5 країн і 3 групи по 6 країн. У ньому взяли участь 53 команди. У фінальному турнірі візьмуть участь 24 збірні, з них автоматично кваліфікувалася на правах господарів Німеччина. 20 путівок отримали збірні, які перемогли або посіли друге місце у групі, ще три — через стикові матчі.

Серед цих трьох щасливців опинилася збірна України, яка в матчах плей-оф з однаковим рахунком 2:1 перемогла Боснію та Герцеговину й Ісландію.

Отже, в європейській першості беруть участь такі національні збірні: Німеччина (господар), Франція, Англія, Нідерланди, Італія, Шотландія, Польща, Албанія, Швейцарія, Бельгія, Словаччина, Україна, Румунія, Португалія, Туреччина, Грузія, Іспанія, Хорватія, Угорщина, Словенія, Данія, Сербія, Австрія, Чехія.

Розташування у групах має такий вигляд:

Склад груп Євро-2024

Джерело: УЄФА

У наступний етап турніру проходять по два переможці кожної з груп, а також чотири зі шести збірних, які посядуть треті місця з кращими показниками.

Що кажуть букмекери

Букмекери вважають, що українці посідають 11 місце у переліку фаворитів турніру. Коефіцієнт на перемогу в чемпіонаті — 33. Фаворитами Євро фахівці вважають збірні Англії (4,5), Франції (4,5) та Німеччини (7,0).

Також аналітики пророкують збірній України вихід до наступного етапу з другого місця. Перше віддають Бельгії, яку називають явним фаворитом квартету за участю "синьо-жовтих".

Стадіони Євро-2024

Матчі прийматимуть 10 стадіонів у 10 містах: Берлін — "Олімпійський стадіон"; Мюнхен — "Мюнхен Арена"; Дортмунд — "BVB Дортмунд"; Штутгарт — "Штутгарт Арена"; Франкфурт на Майні — "Франкфурт Арена"; Дюссельдорф — "Дюссельдорф Арена"; Гельзенкірхен — "Арена Ауф Шальке"; Кельн — "Кельн Стедіум"; Лейпциг — "Лейпциг Стедіум"; Гамбург — "Фолькспаркштадіон".

Вирішальний матч прийме столиця Німеччини Берлін і "Олімпійський стадіон". Поєдинок двох найкращих збірних Євро-2024 відбудеться 14 липня.

Німецькі міста, які прийматимуть Євро-2024

Німецькі міста, які прийматимуть Євро-2024. Джерело: УЄФА

Де дивитися Євро-2024

В Україні Євро-2024 можна буде дивитись на платному сервісі MEGOGO. На платформі транслюватимуть наживо всі матчі турніру (їх буде 51).

Також частину поєдинків у прямому ефірі транслюватимуть регіональні телеканали "Суспільного". Ці трансляції будуть доступні безкоштовно в цифровому мовленні T2 і в кабельних мережах. "Суспільне" показуватиме матч-відкриття, один поєдинок групового етапу на день, зокрема, матчі збірної України, половину протистоянь в 1/8 фіналу, всі чвертьфінали, обидва півфінали та фінал. Якщо українські команди проб'ються в плей-оф, то "Суспільне" транслюватиме всі поєдинки команди Сергія Реброва там.

Місія збірної України

У збірної України, крім безпосередніх турнірних завдань, є ще й особливо важлива місія — нагадувати Європі та світу про те, що в нас триває війна. 13 гравців національної збірної України напередодні Євро-2024 записали відео, в якому звернулися до світу. Рідне місто кожного з них постраждало від російської агресії або тимчасово окуповане.

"Футбол, як і весь спорт, не поза політикою, не поза війною. Ми закликаємо всі країни-учасниці чемпіонату Європи допомагати Україні. Наші міста хотіли би приймати Євро, але вони борються за свободу!" — наголосили українські футболісти.

Марка від "Укрпошти"

Перед початком Євро-2024 "Укрпошта" презентувала марку до турніру. Поштова марка має круглу перфорацію та містить зображення футбольного м’яча з логотипом Української асоціації футболу. Вона надрукована на самоклейному папері у форматі буклета, що робить її зручною для колекціонування та використання.

Марку "Україно, вперед!" презентували 13 червня у німецькому місті Вісбаден. У церемонії спецпогашення взяли участь генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський, головний тренер національної збірної України з футболу Сергій Ребров і генеральний консул України у Франкфурті Вадим Костюк.

Презентація марки до Євро-2024

Джерело: Українська асоціація футболу

Придбати поштову марку можна онлайн у Поштовому маркеті й у відділеннях "Укрпошти".

Талісман і офіційна пісня

Офіційною піснею Євро-2024 став трек "Fire". Його авторами є електронне тріо MEDUZA з Італії, відомий американський гурт OneRepublic і німецька виконавиця Leony. Офіційна пісня чемпіонату Європи з футболу вже впродовж певного часу доступна на усіх стрімінгових платформах.

Талісманом Євро вперше став ведмідь, який отримав ім'я Альберт. Його вибирали фанати, і саме цьому імені свої голоси віддали 32% уболівальників.

Ведмідь Альберт – талісман Євро-2024

Ведмідь Альберт — талісман Євро-2024. Джерело: УЄФА

Збірна України розпочне чемпіонат Європи матчем проти команди Румунії. Він відбудеться в понеділок, 17 червня, в Мюнхені. Початок — о 16:00.

Нагадаємо, що національна збірна України з футболу перемогла Молдову в завершальному товариському матчі перед Євро-2024 з розгромним рахунком 4:0. голи забивали Роман Яремчук, Віктор Циганков, Артем Довбик і Георгій Судаков.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 14.06.2024 12:14